Guide: Sådan tager du kontrol med dine apps snagen

Du har en del muligheder for at styre hvad apps får adgang til. Men du skal holde tungen lige i munden, uanset hvilken telefon du har.

Apps lurer på dig - men meget af det kan du selv gøre noget ved. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Hver gang du bruger din smartphone, risikerer du at dine apps samler data ind om dig - og det er ikke altid sikkert at du på forhånd har kunnet forudse, hvordan du senere kommer til at bruge en bestemt app.

Heldigvis er der på både Apples iPhones og Google Android-baserede telefoner muligheder for at tæmme de mange apps. Her får du et overblik:

Apple iPhone

Apple har i introduceret en række nye tiltag i den nyeste udgave af iOS8, der skal give brugerne større kontrol over hvilke apps, der har adgang til hvilke oplysninger.

Og det har aldrig været lettere end det er nu, at finde ud af hvilke apps der har adgang til hvilke oplysninger.

Der er to forskellige indgange til disse indstillinger:

1. Gå ind i indstillinger -> vælg Anonymitet. Her er der et totaloverblik over alle de mulige funktioner og data, som apps kan have adgang til.

Her kan du eksempelvis vælge Lokalitetstjenster, kontakter eller fotos. Ved at vælge en funktion, får du et totaloverblik over hvilke apps der har og hvilke der ikke har adgang, og du kan enten slå det fra eller til for hver enkelt app.

2. Den anden måde man kan få et overblik på, er ved at se hvad hver enkelt app har adgang til

Går du ind i indstillinger og scroller nedad, er der i bunden en lang liste over de apps, du har installeret på din telefon.

Her kan du ved at trykke på navnet på en app, for at få oplyst præcist hvad den app har adgang til.

Hvis man bruger metode nummer 2, vil oplysningerne være opdelt på følgende måde:

Meddelelser

Det første punkt er Meddelelser.

Må appen sende dig meddelelser på skærmen, må den vise meddelesler i meddelelsescenteret og må den afspille lyde? Det kan du bestemme her

Du kan også her vælge om beskederen må blive vist på din låseskærm.

Anonymitet

Her kommer vi til det mest centrale. Hvilke oplysninger har appen adgang til, og hvilke funktioner på telefonen må appen bruge? Det kan du selv vælge her, og kan altså slå de ting fra, som du fortryder, at du har givet appen tilladelse til at tilgå. Du kan naturligvis også slå adgangen til.

Første punkt er 'lokalitetstjenester'. Her kan du beslutte om appen 'aldrig' eller 'altid' må få adgang til oplysninger om hvor du befinder dig.

For nogle apps (som eksempelvis Google Maps) kan du vælge mellem 'aldrig' eller 'mens du bruger appen'.

Nedenunder lokalitet er det specificeret hvilke andre oplysninger appen har adgang til. Dine kontakter er en af de ting som er mest normal, men her vil det også være klargjort om appen må bruge mikrofonen, kameraet, kalenderen, informationer om din fysiske aktivitet mm.

Disse oplysninger bruges typisk for at give funktionalitet til appen. Eksempelvis kan man ikke så godt bruge en løbe-app, hvis den ikke må få adgang til ens lokalitet.

Men præcis hvordan den enkelte app bruger de oplysninger, den har adgang til, er noget uklart. Når du giver en app adgang til dine kontakter, uploader den så hele din adressebog til egne servere? Eller vil den bare gøre det nemmere at finde en kontakt, du skal sende en besked til?

Disse oplysninger kan kun findes ved at finde hjemmesiden på den producent der har lavet appen, og tjekke deres privatlivspolitik.

Som udgangspunkt kan det være svært at vurdere hvem man skal give tilladelse til hvad, men en god start er om man stoler på et firma eller ej. Hvis en lommelygte-app vil have adgang til din lokalitet, så er der nok noget galt.

Og helt generelt kan man sige, at hvis en app er gratis, så vil den alligevel tjene penge på dig. Om det så er ved at vise reklamer i appen, eller om det netop handler om at suge informationer om dig og din færden ud af telefonen, varierer, og kan være svært at gennemskue.

Opdater Apps i baggrunden

Næste punkt er 'opdater apps i baggrunden'. Det giver næsten sig selv. Har appen lov til at opdatere i baggrunden, og derved kunne indlæse information selvom du ikke bruger appen. Det er typisk noget Facebook gerne vil, så dine venners friskeste statusopdateringer er klar, når du åbner Facebook-appen næste gang.

Det man særligt skal være opmærksom på her, er at det bruger rigtig meget batteri, når apps opdateres i baggrunden.

Mobildata

Den sidste indstilling er mobildata. Her kan du bestemme om en bestemt app kun må gå på nettet når du er på Wi-Fi. Det kunne eksemplvis være Netflix eller Spotify, som bruger rigtig meget data, man ville slå fra her, hvis man ikke har et af de abonnementer der mere eller mindre giver fri data.

Tilladelser kan også ændres på iOS 7

Hvis din iPhone endnu ikke er opdateret til iOS8 eller er så gammel at den ikke kan opdateres til iOS8 (iPhone 4 eller ældre), så skal man bruge den første metode, hvor man går igennem Indstillinger -> Anonymitet.

Indstillingerne er de samme for iPad, som for iPhone.

Andre nye tiltag

Apple er begynde at sende notifikationer direkte på skærmen, hvor de oplyser brugeren om apps der har lov til at tilgå din information i baggrunden. Det gør det nemt at slå dem fra.

Apple har også ændret måden hvorpå iPhone sladrer om din færden.

Hvis du har Wi-Fi slået til, når du går på gaden, så søger din telefon konstant efter nye netværk den kan forbinde til. Førhen var det ensbetydende med at din telefon konstant udsendte det samme ID, som kunne føres direkte tilbage til din telefon og dermed din færden. Dette er nu ændret så din iPhone konstant udsender nye tilfældige Wi-Fi-adresser, hvilket hjælper til at din færden ikke lige så let kan identificeres.

I forbindelse med lanceringen af iOS8, har Apple lanceret en ny privatlivshjemmeside. Den forklarer mere om hvad du kan gøre for bedre at beskytte dit privatliv, og i det hele taget hvordan du kan gøre det sværere for uvedkommende at få adgang til dine data.

Google Android

Googles Android-platform er verdens suverænt mest udbredte - især fordi det er meget billigt for en mobilproducent at benytte Android til sine smartphones.

Google tjener altså meget lidt på software og mobiler - og her ligger den store forskel mellem Apples og Googles forretningsmodel. Mens Apple har store indtægter på salg af telefoner og efterfølgende salg af indhold, tjener Google sine penge på annoncer.

Google er meget åbne om sin forretningsmodel - og også om, at dataindsamling om brugernes gøren og laden forekommer i udstrakt grad. Et eksempel er, at man kun kan bruge Google Maps, hvis man accepterer at deltage i dataindsamling om ens position, trafik og meget andet.

Når man henter en app i Googles Play Store præsenteres man for en række oplysninger om, hvad man giver appen lov til. Dette er oplysninger, man bør læse grundigt - for i modsætning til Apples iOS, har man efterfølgende meget dårlige muligheder for at justere på, hvad en app gør.

Alting kan variere på Android, fordi mobilproducenterne tilpasser systemet på forskellig vis. Her er et par gode steder at kigge, hvis du vil have bedre overblik.

Indstillinger -> Personlig -> Placering. Her kan du se, hvilke apps der har adgang til at bruge mobilens GPS. Du kan vælge at slå al brug af GPS fra, men du kan ikke styre hvordan enkelte apps bruger mobilen.

Indstilinger -> Apps: Herinde kan man slette data i enkelte apps og slette appen helt. Man kan også se, hvor meget de enkelte apps vil have adgang til. Men man kan ikke styre noget.

Indstillinger -> ukendte kilder / bekræft apps. Fjerner man flueben i 'ukendte kilder' sikrer man, at man ikke kan installere noget udenom Googles Play Store. Det er ikke en garanti for at der ikke bliver indsamlet noget, men det giver en smule bedre sikkerhed. Sætter man flueben i 'bekræft apps', sikrer man sig mod at installere skadelige apps. Det garanterer dog ikke mod dataindsamling.

Hvad kan du ellers gøre?

Der findes flere apps, der kan hjælpe brugerne med at overvåge, hvad der egentlig foregår under kølerhjelmen på Android. Her nævner vi et par stykker, men der er mange flere.

- Avast Antivirusprogrammet Avast findes i en god og anbefalelsesværdig udgave til Android - og betaler man for et abonnement, giver Avast også mulighed for at man bedre kan styre, hvad enkelte apps foretager sig.

- Clueful Privacy Advisor En af de rigtig gode apps til privatlivsbeskyttelse er Clueful, hvis simple og velfungerende formål er at give brugeren klar besked om de apps, brugeren henter ned. Clueful giver brugerne et øjebliksbillede af privatlivstrusler på mobilen, og advarer løbende når man henter nye apps.

I daglig brug kan Clueful hurtigt blive lidt irriterende, fordi den meget grundigt advarer om næsten alt.

- Disconnect Mobile

En af de apps, der har givet anledning til en del ballade er open source-projektet Disconnect, der for noget tid tilbage blev fjernet fra Googles Play Store, fordi den er i karambolage med selve grundlaget for Googles forretningsmodel.

Appen kan fortsat hentes og installeres uden om Play Store via sin egen side, og er en slags VPN-forbindelse, der påstår at kunne skrælle suspekte reklamer og sporingsforsøg fra den datastrøm telefonen generer.

Disconnect er desværre ret ustabil.

Ghostery og Adblock

Bruger man Firefox på Android, kan man også bruge Firefox-udvidelser, herunder apps som Adblock og Ghostery, der hver især forsøger at beskytte brugernes privatliv. De virker ikke mod dataindsamling fra andre apps, men alene fra den dataindsamling der sker via browseren.

Begge kan være ret udfordrende at komme i gang med, men til gengæld er beskyttelsen god.