EU: Irland gav Apple statsstøtte

Irland har givet Apple alt for lempelige skattevilkår, lyder vurderingen fra EUs konkurrencekommissær, Joaquin Almunia. Både Apple og Irland afviser.

Apples skattevilkår i Irland er så lempelige, at det kan sidestilles med statstøtte, siger EU. (Foto: © SAEED KHAN/Scanpix)

De skattevilkår, der i en årrække har fået adskillige multinationale selskaber til at slå sig ned i den irske hovedstad, Dublin, kan meget vel være langt over stregen.

Sådan lyder vurderingen fra EUs konkurrencekommissær Joaquin Almunia i et brev, der blev sendt til den irske regering i sommer, men blev offentliggjort i dag.

Allerede tidligere på året annoncerede kommissæren at der nu skulle stilles skarpt på skatteforholdene i Irland, der er kendt for at slå en skattemæssig ladeport op på vid gab for de multinationale selskaber.

Et af de mere kendte regelkomplekser kaldes 'den dobbelte irsk-hollandske sandwich', hvor multinationale selskaber kan oprette en håndfuld datterselskaber i lande som Bermuda, Irland, Holland, og Luxembourg - og så køre penge og patenter rundt mellem disse selskaber, indtil selskabets trækprocent rammer det ønskede lave niveau.

Lovlige fiduser

Fidusen er fuldt lovlig for selskaberne at benytte, og betyder, at det yderst velhavende Apple effektivt kun betaler omkring to procent i skat i Irland.

Apple har hele tiden selv forsvaret sig med, at selskabet betaler den skat, det skal og overholder alle gældende regler. Men EU mener altså, at Irland har været for rundhåndet i sin fastsættelse af Apples trækprocent.

Sagen handler dog ikke om klapjagt på Apple - og indikerer heller ikke at Apple er værre end andre. Derimod skal sagen være prøveballon, sammen med to tilsvarende sager mod Fiat og Starbucks, der benytter tilsvarende fiduser.

Fiat får også for gode vilkår

Foreløbig er det dog kun sagen mod Apple, som EU har udtalt sig om, men ifølge BBC har også Fiat fået besked om, at selskabets skatterabat er så klækkelig, at den kan minde om statsstøtte.

Den irske regering forklarede tidligere på ugen, at landet ikke mener at have gjort noget galt.

Apple har opereret fra Irland siden 1980, og EU vurderer, at Irland i 1990 og igen i 2007 indgik skatteaftaler med Apple, der er så lempelige, at de kan sidestilles med statsstøtte.

Hvis EUs vurdering er korrekt, kan livet potentielt blive surt for en række andre selskaber, der på samme vis nyder meget lave skattesatser i landet. Det gælder blandt andet Google og Facebook - men også en hel bunke andre selskaber i andre brancher.

I nedenstående YouTube-video reklamerer schweiziske Fidusuisse for skatteplanlægning via Irland, og forklarer ganske fint og helt åbent, hvad fidusen går ud på.

https://www.youtube.com/watch?v=EFKGmmm-j5M