Danmark er et smørhul når det gælder overvågning

Vores geografiske placering betyder, at rigtig meget internettrafik løber gennem danske kabler. Det gør Danmark til et givtigt sted at aflytte internettet.

Verden er forbundet af utallige kabler, heraf en del, der leder trafik gennem Danmark. NSA lytter angiveligt med på trafikken fra danske lytteposter. (Foto: © TeleGeography)

Danmark er et smørhul, der ligger lige midt i det hele. Det gælder ikke blot geografisk, men også hvad angår de ekstreme mængder af internettrafik, der passerer gennem de danske internetkabler. Og det gør Danmark til et oplagt sted at tappe data fra kablerne.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter, der ikke er overrasket over dagens afsløring af, at forsvarets efterretningstjeneste i samarbejde med amerikanske NSA med stor sandsynlighed tapper data fra de kabler, der fører internettrafik på kryds og tværs af vores region.

- Danmark er jo en slags hub (knudepunkt, red) for internettrafik, og det er vi blandt andet, fordi man i mange år aktivt forsøgte at blive det, i hvert fald fra TDCs side. Og så er vi jo på grund af vores geografiske placering et naturligt hub, siger Mogens Ritsholm, der indtil 2009 var telechef i TDC.

Han forklarer, at det er med internettrafik som med lufthavne: Høj aktivitet og mange ruter tiltrækker endnu mere aktivitet og endnu flere ruter - og det var tidligere et stort ønske fra telebranchen, at Danmark skulle arbejde for netop dét.

Retsløse data

Selv om de færreste tænker over det, er internettet også en rent fysisk størrelse af kabler og knudepunkter på bunden af havet og nede i jorden - og det gør Danmarks placering midt mellem øst og vest, og som forbindelsesled mellem Nordeuropa og resten af Europa, til et naturligt sted at lede trafikken igennem. Dermed er vi også et naturligt sted at overvåge, forklarer Mogens Ritsholm.

- Der har været afsløringer fremme om overvågning i Norge og det undrede mig faktisk lidt, hvis det var her, man valgte at gøre det. Danmark er et meget bedre sted, fordi vi ligger lige midt i det hele.

Ikke gennemfartskabler, men danske kabler

De kabler, der forbinder verdensdele og lande, nøjes dog ikke med at krydse Danmark uden ophold. Tværtimod er der tale om, at de store, internationale kabler løber ind i Danmark, hvorefter at de lokale teleselskaber, for eksempel TDC, fragter trafikken videre via danske netværk og danske centraler, og derefter ud af landet igen.

Tilmed er mange forskellige teleselskaber til stede på de forskellige centraler, hvor trafikken sendes gennem Danmark - og her kan NSA og FE i princippet sagtens have aflytningsudstyr sat på.

- Nogle vi måske føle sig sikre, fordi grundloven beskytter os mod aflytning uden dommerkendelse og alt sådan noget. Men sagen er bare, at internationale forbindelser, også det, der løber gennem kabler i Danmark, er retsløst. Dansk lov gælder ikke her, ikke engang hvis den ene part i en samtale, der aflyttes, er dansker.

Kaotisk trafik

I praksis fungerer internettet i høj grad kaotisk, og hvis en russer ser film på amerikanske YouTube, kan data lige så godt ende med at tage den anden vej rundt om jorden, som gennem danske forbindelser. Det afhænger blandt andet af, hvor der er ledig kapacitet.

- Der er mange historiske grunde til at kabler ligger som de ligger. Men vi ligger lige i smørhullet, og vi får fx højest sandsynligt meget af russernes data gennem Danmark. Teleselskaberne er dog ikke så åbne om det, for jo mere man blotter sig, jo mere sårbar bliver man også over for angreb mod infrastrukturen, siger direktør i rådgivningsvirksomheden Netplan, Torben Rune.

Han peger på, at det man i gamle dage faktisk kunne diktere, hvilken vej data skulle tage - så det eksempelvis gik uden om østeuropa. Men i dag er datatrafik blevet globalt, og det betyder, at NSA er nødt til at lytte med mange steder, hvis de vil fange alt.

- Men den kapacitet, man skal bruge på det, skal jo være enorm.

Tyskere i Danmark og danskere i Tyskland

Tidligere på måneden var det årsdagen for whistlebloweren Edward Snowdens første afsløringer af den amerikanske internetovervågning, og Snowden har tidligere brugt Danmark som dårligt eksempel i en høring ved EU-parlamentet.

Forud havde chefen for FE, Thomas Ahrenkiel, udtalt til Politiken, at der ikke foregår ulovlig overvågning i Danmark, rettet mod danskere.

Snowden forklarede dog i høringen, at sådanne garantier reelt er værdiløse, fordi NSA blot kan aftale med forskellige lande at aflytte forskellige steder på samme kabel. Dermed kan danskerne overvåges fra tyske lyttestationer og tyskerne fra danske, selv om det er samme kabel.