Verdens rigeste mand, Microsoft-stifter Bill Gates, bliver stadigt sværere at sætte i bås. For blot få år siden var han kendt som en af IT-branchens hårdeste bananer, der ikke var sen til at udnytte Microsofts totalt dominerende position på styresystemer til at gøre Microsoft til en af verdens mest profitable teknologivirksomheder.
I forbindelse med chefskiftet i Microsoft, hvor Steve Ballmer løb af posten til fordel for den relativt ukendte Satya Nadella, forlod Bill Gates posten som formand for bestyrelsen i Microsoft, hvor han i dag frister en tilværelse som menigt bestyrelsesmedlem og teknologisk rådgiver - på stærkt nedsat tid.
Den mere tilbagetrukne rolle betyder dog ingenlunde, at Gates holder sig tilbage fra at give interviews - og i et stort interview med musikmagasinet Rolling Stone, afslører Bill Gates nu sit syn på en række forhold.
Facebook bliver det nye Facebook
Blandt andet var Microsoft villig til at købe besked-appen WhatsApp, der for nylig blev købt af Facebook for svimlende 103 milliarder kroner. WhatsApp er, lidt skarpt trukket op, en slags SMS-tjeneste, hvor beskederne blot sendes via dataforbindelsen frem som klassisk SMS. Det er populært i lande, hvor man fortsat betaler stykpris per sendt SMS.
- Microsoft ville også gerne have købt WhatsApp. Jeg er ikke sikker på, at vi ville have givet 19 milliarder dollars, men selskabet er ekstremt værdifuldt, siger Gates blandt andet i interviewet.
Her forklarer han, at WhatsApps knap halve milliard brugere er værdifulde, fordi WhatsApp med tiden kan udvikle sig til alt mulig andet - fotodeling, dokumentdeling, spil, og han roser Facebook-stifter Mark Zuckerberg for købet.
-Det viser, at Zuckerberg gerne vil have, at Facebook er det nye Facebook. Jeg synes, hans aggressivitet er klog [...] Han er mere en produkt-mand end jeg var. Jeg var mere en [computer-] koder. Jeg startede med [IT-] arkitektur, Mark begyndte med produktet, og Steve Jobs begyndte med æstetikken, forklarer Gates.
Giver næsten det hele væk
De senere år er Gates i højere og højere grad blevet interesseret i verden uden for IT-branchen, og i dag bruger han hovedparten af sit arbejdsliv på at give sin formue væk. Det sker via Bill & Melinda Gates Foundation, der støtter en lang række velgørende formål, fortrinsvis forskning i hvordan forholdene gøres bedre for verdens fattigste. Gates har tidligere udtalt, at han planlægger at give 95 procent af sin formue væk.
Den vigende interesse for IT-området afspejler sig i interviewet med Rolling Stone, hvor Gates taler mere om miljøproblemerne ved et større forbrug af kød, polio og bedre sanitære forhold i de fattigste dele af verden, end om teknologi. IT-rigmanden har tidligere udtalt, at IT langt fra er det vigtigste at kigge på, hvis man vil løse verdens problemer med fattigdom.
Gates erklærer således i interviewet, at han mener, vi står overfor store problemer, især miljømæssigt. Men han er samtidig overbevist om, at menneskeheden tager sig sammen og gør noget ved klimaforandringerne - og han bekymrer sig mere om krig og ustabilitet i verden, som krigen i Syrien er et eksempel på.
Færre robotter
I store træk har teknologiens verden dog udviklet sig, som Microsoft-stifteren forestillede sig, dengang han var ansvarlig visions-mager det unge Microsoft. Computere her og der og alle vegne var en forudsigelig udvikling, og Microsoft er i dag nødt til at tage større risici og gøre noget nyt for at følge med. På et punkt tog han dog fejl:
- Der er færre robotter, end jeg havde troet, der ville være, siger han.
I interviewet gentager Gates sin beundring for den afdøde Apple-stifter Steve Jobs, som han anser for at være et geni, og som han havde et tættere forhold til, end de fleste forestiller sig. Gates skrev blandt andet breve til Jobs, da han var døende.
Microsoft-stifteren har dog ikke en tilsvarende beundring for NSA-whistlebloweren Edward Snowden, der har lækket detaljer om de amerikanske spioners ekstremt omfattende overvågning af nettets brugere.
Snowden er kriminel
- Jeg synes, han har brudt loven, og jeg vil ikke karakterisere ham som en helt [...] forestil dig, at [NSA] intet gjorde. Hvordan ville du have det med det ? Jeg ville være bekymret. [...] Men der skal være en debat. Metoderne til overvågning bliver ubrugelige, hvis vi kender dem i detaljer. Så debatten skal hellere handle om de generelle forhold, og under hvilke omstændigheder, de (NSA, red) skal have lov at gøre det, siger Gates.
Han efterlyser dog bedre regler for persondatabeskyttelse.
- Vi har brug for eksplicitte regler. Hvis man er blevet skilt for tyve år siden, skal dokumentet så kunne findes af naboen via Bing og Google ? Hvis jeg søger et job, skal mine fartbøder så være tilgængelige ? Hvad hvis jeg er buschauffør ?, spørger Gates.
Interviewet med verdens rigeste mand kan læses i sin helhed her.