Amerikansk senator kræver totalforbud mod bitcoin

Balladen ovenpå bitcoin-børsen MtGoxs kollaps fortsætter, og nu begynder politikerne at blande sig. Dansk sag dukker op.

Flere regulatorer genovervejer nu deres syn på den digitale valuta, efter nedbrud på MtGox-børsen. (Foto: © REUTERS/Pawel Kopczynski)

Natten til tirsdag forsvandt bitcoin-handelspladsen MtGox fra nettet med værdier for knap to milliarder kroner, og nu begynder efterdønningerne hastigt at skylle ind over land.

I USA, hvor man indtil videre har haft en afventende omend åbenhjertig holdning til den digitale valuta, har den demokratiske senator, Joe Manchin nu skrevet til både den amerikanske centralbank og myndighederne, at bitcoin bør forbydes totalt i USA.

Joe Manchin mener, at bitcoin-systemet er hjemsted for illegale aktiviteter og i øvrigt en destabiliserende mønt, der skader den amerikanske økonomi. Senatoren har før udtrykt sig kritisk overfor bitcoin-systemet, men optrapper nu retorikken, efter at børsen MtGox natten til tirsdag forsvandt fra nettet.

Ifølge Bloomberg undersøges sagen også af FBI. Også de japanske myndigheder er igang med at undersøge, om de skal slå ned på bitcoins.

Ingen central instans

Bitcoin-systemet er et autonomt betalingssystem på nettet og har ikke nogen central instans, og tilhængerne fremfører ofte, at fraværet af banker er systemets største force. Imidlertid betyder det også fravær af finanstilsyn, garantier for indskud og sikkerhed – og derfor kan brugerne af MtGox meget vel have tabt deres indskud på handelspladsen.

Siden MtGox gik i sort har der dog været flere små udviklinger i sagen. Børsens direktør, Mark Karpeles har skrevet et par små korte beskeder på netstedet, og via en IRC-chat med amerikansk presse har han bekræftet, at han arbejder på en løsning for børsen.

Umiddelbart inden MtGox gik i sort natten til tirsdag var der sluppet en kriseplan ud, som angiveligt stammede fra MtGox selv. I denne plan stod der blandt andet, at MtGox havde fået stjålet op mod 750.000 bitcoins til en samlet værdi af over to mia. kroner. Planen beskrev, hvordan MtGox kunne redde livet ved først at lukke, derefter lade sig overtage og til sidst genåbne under nyt navn.

Problemer længe

MtGox hører fysisk hjemme i Japan, og der har den senere tid været meget uro om børsen. Gennem mange måneder har børsen været oceaner af tid om at udbetale penge til folk, der havde solgt deres bitcoins for rede penge – og forleden lukkede børsen så helt for alle udbetalinger, også af bitcoins.

Dengang angav børsen at være ramt af en teknisk fejl, tyveri og et hackerangreb.

Mens krisen har stået på, har først Kina, derefter Rusland, Thailand, Indien og senest Israel udtrykt bekymring eller direkte modvilje mod møntfoden. Flere lande, herunder Danmark, har direkte advaret mod risikoen ved at investere i bitcoins.

Rodebutik med sorte får

Fortalerne for bitcoin-systemet har dog hævdet, at MtGox var en rodebutik og et sort får, og at det på længere sigt kan være en fordel, at børsen nu er væk. Seks andre børser sluttede sig sammen om en fælles udtalelse, hvori de forklarede, at MtGox-kollapset er en enlig svale.

Mens krisen har stået på er kursen for en bitcoin høvlet ned. I efteråret toppede værdien af en bitcoin på over 1.200 dollars – tirsdag røg kursen helt ned i 400 dollars.

Samtidig er flere sager om hvidvask af penge dukket op til overfladen, og en af de varmeste fortalere for møntfoden, Charlie Shrem, er røget bag tremmer, mistænkt for hvidvask af penge via svært sporbare bitcoin-transaktioner.

Forleden gik også narkohandelspladsen Silk Road 2 under, og har var årsagen samme art tyveri, som også ramte MtGox.

Også Danmark blev forleden ramt af sin første sag om bitcoinsvindel i en sag, hvor tre mænd sigtes for bedrageri for 70.000 kroner. De tre mænd har ifølge sigtelsen brudt ind i netbanker og overført beløb til bitcoin-systemet med henblik på hvidvask.