Tyskerne vil have europa-internet

Det skal være muligt at sende en email uden at amerikanerne læser med mener Tysklands kansler, der nu overvejer europæisk internet.

Den tyske kansler vil have sit eget net

Europæerne skal have mulighed for at kommunikere med hinanden uden at amerikanske spioner lytter med.

Det mener den tyske kansler Angela Merkel, der nu vil diskutere et særligt euro-internet med den franske præsident, Francois Hollande. Dette internet skal gøre det muligt for europæiske teleudbydere at sende datatrafikken gennem kabler, der ikke krydser amerikansk jord, og som amerikanerne ikke har mulighed for at aflytte.

De tekniske detaljer om det måske kommende euro-net står dog ikke klart.

Ønsket om det særlige europæiske net kommer efter månedsvis med afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende overvågning og aflytning stort set alle ikke-amerikanske internetbrugere.

Merkel blev selv aflyttet

Overvågningen blev afsløret af whistlebloweren Edward Snowden sidste sommer og det er siden kommet frem, at også Angela Merkel selv har været genstand for direkte overvågning.

Ifølge tyske medier har oplysninger fra sagen om Snowden dokumenteret, at USA i årevis har aflyttet Angela Merkels mobiltelefon. En talsmand for det hvide hus har tidligere med retorisk finesse afvist at Merkel bliver aflyttet, og også, at der er planer om at aflytte hende fremadrettet. USA har dog ikke benægtet, at det tidligere er sket.

Ideen fra den tyske kansler blev søsat i hendes egen podcast, hvor hun afslørede, at hun nu vil gå i dialog med den franske præsident om sagen.

- Vigtigst af alt, vil vi tale om europæiske leverandører, der tilbyder sikkerhed til vores borgere, så ingen behøver at sende mails og andre informationer, der krydser Atlanten. I stedet kan vi bygge et kommunikationsnetværk indenfor Europa, sagde Merkel.

Virksomheder må rette ind

Hun adresserede også det forhold, at selskaber som Facebook og Google er baseret i lande, hvor de ikke behøver at overholde de strenge europæiske regler for databeskyttelse, uagtet at de behandler massevis af data om europæerne.

En væsentlig del af skandalesagen om den amerikanske spiontjeneste NSA og dens masseovervågning af blandt andet europæerne, er tjenestens samarbejde med udenlandske spiontjenester.

Mens hverken FET eller PET har bidraget til at kaste lys over det danske samarbejde med NSA, viser de mange lækkede dokumenter fra Snowden at særligt den britiske spiontjeneste GCHQ har været særdeles aktive indsamlere af data, der efterfølgende er blevet delt med USA.

Det er uklart, hvordan et eventuelt kommende europæiske netværk skal struktureres, så GCHQ formenes adgang til at tappe data fra kablerne.

Tyskland hører til de europæiske lande, der er mest opmærksomme om persondatabeskyttelse, og lokale tyske datatilsyn har tidligere markeret som skarpe kritikere af både Facebook og Google.