Studerende bygger enorm 3D-printer på to dage

Danmarks største 3D-printer skal gøre ingeniøruddannelsen bedre på Aarhus Universitet.

Sådan ser det færdige resultat ud. Danmarks indtil videre største 3D-printer bygget på bare en enkelt weekend af 18 studerende ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. (Foto: © Jeppe Ibsen, Aarhus Universitet)

Hvis en ingeniørstuderende i Aarhus får en god idé til en ny smart ting, så kan han bare printe den ud.

18 studerende på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har nemlig brugt en weekend i oktober på at bygge Danmarks største 3D-printer.

Den kan printe ting på op til 1 m3 svarende til genstande, der masimalt måler 1,5 m x 1 m x 68 cm - det vil sige på størrelse med et stort sofabord.

- Når vi sammenligner med normal standardstørrelse for 3D-printere, så er den her gigantisk, siger adjunkt ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Univesitet Christian Perti til dr.dk/viden.

Print i naturlig størrelse

Universitetet har i forvejen flere andre 3D-printere, der er købt ude i byen, men de bliver hovedsageligt brugt til forskning.

Og Ingeniørhøjskolens hidtil eneste 3D-printer har kørt i døgndrift, så det har været svært at få plads til et nyt projekt.

Samtidigt har de ingeniørstuderende ofte måttet skalere ting ned i størrelsen fx til landbrugsindustrien.

- Den nye 3D-printer gør det muligt at printe meget større ting end hidtil, og dermed kan de studerende for alvor hurtigt teste ting og prøve tanker og ideer af, siger Christian Perti.

De studerende vil helst printe ud

Christian Perti forklarer også, at de studerende foretrækker at 3D-printe genstande i dag frem for at arbejde med tingene på et værksted, hvor det tager meget længere tid.

Jeppe Ibsen læser til civilingeniør i Mekanik, og han har været med til at tegne, beregne og bygge den nye printer.

Han er sikker på, at 3D-print får stor betydning for maskiningeniørens arbejde i fremtiden.

- Man kan sige, at han eller hun i langt højere grad kommer til at spille en nøglerolle i alle former for formgivning og produktdesign, siger han ifølge Aarhus Universitets hjemmeside.

Herunder kan du se en kort film, der viser, hvordan de studerende byggede 3D-printeren. Efter videoen fortsætter artiklen.

https://www.youtube.com/watch?v=ibAAhVBZB7E

Enorm vækst i markedet for 3D-printere

Normalt siger man, at det koster meget at lave 3D-print, men det er ofte fordi, større maskiner kan koste op imod en million kroner alene i anskaffelsespris.

3D-printeren i Aarhus har kostet omkring 80.000 kroner at bygge. Og alle delene kan pilles fra hinanden igen og bruges til andre ting bagefter, hvis man vil det.

Den 'billige' hjemmelavede kæmpe-printer gør det derfor muligt at printe meget billigere. Og selve materialet er det samme, som man laver Legoklodser af, og det er heller ikke så dyrt.

Se videoen herunder, hvor Christian Perti og Jeppe Ibsen fortæller om 3D-printeren.

https://www.youtube.com/watch?v=fLjkrVSlMhI