Der er fest på Aalborg Universitet i dag. Klokken 13.31 dansk tid opsendte den indiske rumfartsorganisation ISRO en raket fra Chennai i Indien. Om bord var der seks satellitter, blandt andet satellitten AAUSAT3 fra Aalborg Universitet.
Satellitten er bygget over fem år af cirka 100 studerende. Og nu skal satellitten hjælpe Søfartsstyrelsen med at øge sikkerheden i farvandet omkring Grønland.
På Aalborg Universitet fulgte man med i opsendelsen via et livesignal fra Indien. Se fotos og læs mere om AAUSAT3 fra Aalborg: http://www.space.aau.dk/aausat3/index.php?n=Main.Press
I kredsløb 1212 sekunder efter opsendelsen
Ifølge planen blev Aalborg-satellitten skudt ud i sin egen bane om Jorden 20 minutter og 12 sekunder (1212 sekunder) efter opsendelsen af raketten, og som den sidste af de seks satellitter, fortæller lektor Jesper A. Larsen til DR Viden.
Han står sammen med lektor Jens Dalsgaard Nielsen spidsen for AAUSAT3-projektet.
Med satellitten får Søfartsstyrelsen mulighed for at øge sikkerheden til søs, da satellitten kan give en forbedret overvågning af farvandet omkring Grønland.
Svært at holde øje med skibe
I dag skal alle kommercielle skibe være udstyret med apparater, der sender signaler om skibets position og fart, så andre skibe og myndighederne kan holde øje med skibenes færden.
Jordens krumning betyder imidlertid, at masterne, som opfanger signalerne, højst kan opfange signaler fra skibe, der er 50-70 kilometer væk, men det problem håber Søfartsstyrelsen at få styr på med den nye satellit.
Det er blevet stadig mere vigtigt i farvandet omkring Grønland i de seneste år, fordi der er kommet mange flere skibe blandt andet på grund af isens afsmeltning og turisme.
Første data i aften
Satellitten vil i princippet overvåge al skibssejlads på sin vej rundt om Jorden. Og den begynder at fange signaler op cirka halvanden time efter.
- Vi regner med, at vi modtager de første data, når satellitten passerer Aalborg i løbet af aftenen, siger Jesper A. Larsen.
Satellitten skal bruges forskningsmæssigt til at undersøge, hvor god metoden er til at opfange signaler fra skibene.
- Udfordringen er, om man kan adskille signalerne godt nok, når der er mange skibe i farvandet, og mange skibe snakker samtidigt, siger Jesper A. Larsen.
Satellittens levetid fra seks måneder til?
Aalborg Universitet håber, at satellitten sender data hjem i seks måneder. Men måske kan den gøre det i meget længere tid.
I 2008 sendte universitet en anden satellit op, og den havde også en forventet levetid i seks måneder. Men den flyver stadig rundt i sin bane og sender data hjem.