For et par år siden døjede jeg meget med en betændelsestilstand i hælen - populært kaldet en hælspore. Fagfolk kalder lidelsen for fasciitis plantaris. Jeg kunne ikke på barfodet, og hvert et skridt gjorde ondt, så jeg gik på yderkanten af hælen.
Jeg købte speciallavet fodindlæg, der skulle aflastede hælen. Indlæggene kostede en bondegård - men hjalp ikke. Jeg købte nye sko, der skulle aflaste hælen. Det gjorde stadig ondt.
Smerterne var kun væk de tre gange om ugen, hvor jeg løbetrænede, og foden blev varmet godt op. - Andre løbere kender sikkert problemet med ikke at kunne holde pause fra træningen...
Jeg talte med lægen, og jeg fandt nogle strækøvelser på nettet, men de hjalp ikke meget. Så købte jeg nogle silikoneindlæg formet som en hælklap og lagde i skoene. De hjalp - men der gik tid, før hælen var klar.
Hvis jeg fra dag 1 i stedet havde taget en tung rygsæk på og stillet mig på et trappetrin og vippet op og ned, havde jeg måske været smertefri tidligere. Det viser forskning fra Aalborg Universitet.
Simpel øvelse hjælper dobbelt så hurtigt
Forskerne har sammen med et par hospitaler og en privatklinik lavet et forsøg med 48 patienter med 'hælspore'. Halvdelen lavede den traditionelle øvelse, hvor man vipper foden op mod skinnebenet 3 x 10 gange om dagen.
Resten prøvede den nye øvelse, hvor de stod på et trappetrin eller en solid kasse med et sammenrullet håndklæde under tæerne og med en rygsæk på for at øge belastningen. Og så vippede de op og ned. Se billedet.
Den nye øvelse gav en markant bedring i patienternes tilstand i løbet af tre måneder, dobbelt så hurtigt som de traditionelle øvelser.
Kombinerede viden om sener
- Vi ved, at tung styrketræning hjælper patienter med seneproblemer som eksempelvis springerknæ og ømhed i achillessenen. Og så valgte vi at undersøge, om ikke også patienter med fasciitis plantaris kunne få glæde af den mulighed.
Det siger fysioterapeut og post.doc. ved Aalborg Universitet Michael Skovdal Rathleff fra Aaalborg Universitets forskningsgruppe for Muskuloskeletal Smerteforskning i en pressemeddelelse.
10 procent døjer med hælspore
Ifølge forskerne vil op imod 10 procent af en befolkning på et tidspunkt døje med fasciitis plantaris. Og lægerne behandler det ind imellem med indsprøjtninger med kortison.
- Patienter med fasciitis plantaris har generelt været svære at hjælpe, men øvelsen her giver os et nyt og rigtigt godt redskab, siger Michael Skovdal Rathleff.
I forskningsprojektet har man fulgt patienterne tæt, og deres hælsmerter var diagnosticeret. Og ifølge Michael Skovdal Rathleff bør patienter altid tale med en læge eller en fysioterapeut om behandlingen og ikke bare selv gå i gang.
Forskningsresultatet er blevet offentliggjort i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.