Forsker: Hjertescreening i fodbold giver falsk tryghed

Fodboldklubber kan uden risiko spare tid og penge ved at ændre hjerteundersøgelser, siger norsk idrætslæge. Dansk hjertelæge er uenig.

I Danmark er DBU - Dansk Boldspil-Union - det eneste idrætsforbund, der hjertescreener rutinemæssigt. Alle spillere i Superligaen får foretaget mindst én hjerteundersøgelse. (Foto: © adimas, Scanpix)

Hver gang der er EM og VM i fodbold skal alle spillere gennemgå en hjertescreening, så man er sikker på, at deres hjerter er raske.

Det kræver det internationale fodboldforbund FIFA og det europæiske sidestykke UEFA. - I Danmark tester fx alle superliga-klubber deres spillere over 21 år - minimum én gang.

Men hjerteundersøgelserne giver falsk tryghed, siger idrætslæge Hilde Moseby Berge, der netop har afsluttet et ph.d.-projekt ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Undersøgt 595 mandlige fodboldspillere

Hilde Moseby Berge mener ikke, at hjerteundersøgelserne er gode nok.

- Undersøgelserne afdækker ikke alle alvorlige tilfælde, og nogen af spillerne, som vi tror, er i risikozonen, er helt friske, siger Hilde Moseby Berge på hjemmesiden nih.no.

Hun og hendes kolleger har gennem flere år forsket i hjertescreening af mandlige fodboldspillere. Og forskningsresultatet bygger på test af 595 spillere.

Normal hjerteundersøgelse

Normalt består en screening af en EKG (registrering af hjertets elektriske aktivitet - hjertekardiogram) under hvile, ultralydsscanning (ekko) af hjertet, blodtryksmåling og blodprøver.

En af de hyppigste dødsårsag på fodboldbanen er hjerteinfarkt - hjerteanfald på grund af en blodprop i hjertet.

Men EKG foretaget under hvile og med ultralydsscanning afdækker ifølge Hilde Moseby Berge ikke forkalkninger i hjertets blodårer, som på sigt kan føre til hjerteanfald.

Blodtryk må følges op

Derimod kan Hilde Moseby Berge se en sammenhæng mellem for højt blodtryk og hjertelidelse.

- I mange tilfælde, hvor lægerne har målt for højt blodtryk, er spillerne ikke blevet fulgt op med videre undersøgelser, siger hun.

- Der er trods alt tale om unge, slanke og godt trænede personer. Men vi fandt ud af, at højt blodtryk var forbundet med forandringer i hjertet hos spillerne, siger hun.

Når man ved, at personerne med højt blodtryk i ung alder har større risiko for hjerte-karsygdomme, når de bliver ældre, må unge spillere med for højt blodtryk følges op, mener hun og peger på, at det også er vigtigt, at spillerne selv er meget opmærksomme på symptomer fra hjertet.

Ultralydsundersøgelse er ligegyldigt

Hilde Moseby Berge og hendes kollegers konkluderer også, at ultralydsundersøgelse af hjertet er unødvendigt.

- Da vi gennemgik resultaterne fra spillerne, som var testet, var det ingen tilstande som blev opdaget ved hjælp af ekko, som ikke også blev opdaget gennem EKG og blodtryksmåling, siger hun.

I dag skal en ultralydsscanning gennemføres af en hjertelæge, mens en EKG kan foretages af en læge med forstand på målingen. Dermed ville det også være billigere og mere enkelt at lave hjertescreeninger, hvis man dropper ultralydsscanning.

Netop konklusionen omkring ultralydsscanning bliver underbygget af forskningsresultater fra London og Qatar, skriver nih.no.

Ny dansk forskning støtter ultralydsscanning

Lars Juel Andersen er ekspert i sportshjerter og overlæge på Kardiologisk afdeling på Roskilde Sygehus.

Han siger til DR Viden, at det stadig giver mening at lave ultralydsscanning, fordi det kan være den eneste måde, lægerne opdager en særlig tilstand med hjerteklapfejl hos patienter.

Det viser et helt nyt forskningsprojekt, som han har været tilknyttet på Bispebjerg Hospital i København.

- Hjerteklapfejlen kan ikke ses på EKG, den kan måske høres som mislyd, men det er ikke sikkert. Derfor vigtigt fortsat at lave ultralydsscanninger, siger Lars Juel Andersen.

Debat om hjertescreening

Rutinemæssig screening af alle atleter bliver til stadighed debatteret fagligt internationalt. Dansk Cardiologisk Selskab har udgivet et holdningspapir, som Lars Juel Andersen var med til at lave.

Der var konklusionen også, at det ikke er videnskabeligt bevist, at generel screening er det rigtige værktøj til at forebygge pludselig hjertedød blandt atleter.

- Der vigtigste er, at atleterne reagerer på symptomer som fx brystsmerter, hjertebanken og besvimelser/nærbesvimelser under anstrengelse, siger Lars Juel Andersen.

- Desværre har mange atleter haft symptomer og faresignaler op til de døde, uden at det blev taget alvorligt af dem selv og sågar ej heller af lægen, siger han.

Går med livrem og seler

Lars Juel Andersen erkender, at jo flere undersøgelser man laver, jo flere ting vil man finde. Også ting som er irrelevant - også falsk positive tilfælde, som kan gøre folk bekymrende samtidigt med, at de skal gennemgå flere undersøgelser, det koster tid og penge.

- Men det handler også om at gå med livrem og seler og gøre alt for at undgå, at en spiller dør på banen. Det er også udgangspunktet for UEFA og FIFA, siger Lars Juel Andersen.

DBU skiller sig ud

I Danmark er DBU - Dansk Boldspil-Union - det eneste idrætsforbund, der kræver hjertescreening af spillere.

Alle spillere i den bedste liga, Superligaen, bliver hjerteundersøgt minimum én gang. Og undersøgelsen indebærer også, at man spørger ind til eventuelle sygdomme i familien.

Mens fx Danmarks Cykle Union hjertescreener ryttere, der kører store løb i udlandet, fordi arrangørerne kræver det.