Til september næste år bliver Andreas Mogensen den første dansker i rummet, når han skal en på tur op til Den Internationale Rumstation, ISS, på en 10-dages mission.
Før han når så langt, skal han afslutte den proces, som reelt gør ham i stand til at klare missionen.
Et af elementerne i det forløb er blandt andet et uge-langt ophold under vandet, som afsluttes søndag.
- Det er én af de få måder, som vi kan simulere en rigtig rummission på. Det er jo sådan, at når vi først bliver sendt ud i rummet, så er det første gang, vi er i rummet, og så alt skal bare køre glat, forklarer Andreas Mogensen, til DR Nyheder på en skype-forbindelse fra havets bund.
Befinder sig ud for Floridas kyst
Undervandsmissionen, den anden for 37-årige Andreas Mogensen, begyndte mandag og er den 19. af NASA's såkaldte NEEMO-ekspeditioner (NASA's Extreme Environment Mission Operations).
Siden mandag har den danske astronaut boet sammen med fem andre i Aquarius Reef Base, der ligger på havbunden ud for Floridas kyst - 20 meter under havets overflade.
- Vi har ikke kontakt til vores familie og venner, og vi ser ikke solen hver dag, så derfor er det en måde, man skal leve og arbejde på, som er lidt uvant og som derfor kan virke lidt stressende, forklarer han.
- På den måde er man også isoleret lidt ligesom, man vil være under en rummission.
Missionen ledes af den canadiske astronaut Jeremy Hansen og tæller foruden Andreas Mogensen NASA-astronauten Randy Bresnik samt tyske Hervé Stevenin fra ESA (Det Europæiske Rumagentur).
Skal bore i asteroider
Foruden at skulle vænne sig til at leve under trange vilkår i længere tid af gangen, har missionen også en række opgaver af mere praktisk karakter, fortæller Andreas Mogensen.
Eksempelvis skal holdet simulere et udforskningsarbejde på overfladen af en asteroide og blandt andet bore i den. Derudover skal der laves forsøg med mobilteknologi, ligesom holdet skal lære at kommunikere med jorden med forsinkelser.
Holdet træner under forhold, hvor enhver besked vil være fem minutter om at nå frem, ligesom svaret vil være fem minutter om at nå tilbage - alt i alt en forsinkelse på hele ti minutter.
- Det gør det rigtig, rigtig svært, hvis man skal have hjælp eller tale under en rumvandring, og der tester vi så forskellige strategier for at kunne løse det problem, siger Andreas Mogensen.
Tænker ikke over afrejsen
Når Andreas Mogensen efter i morgen er tilbage på landjorden, bliver der ikke tid til ferie og afslapning med familien. I stedet skal han tilbage til Rusland, hvor han skal fortsætte sin træning som andenpilot på den russiske raketfartøj Soyuz, der skal få astronauterne op og tilbage fra ISS.
Med blot et år tilbage inden lift-off ville man ikke kunne fortænke Danmarks første astronaut, hvis han kunne fornemme bare en smule nervøsitet over den efterhånden nært forestående mission.
Det er dog ikke tilfældet forklarer Andreas Mogensen, der blot har haft mellem fem til seks uger hjemme hos familien i Köln i år.
- Det lyder måske lidt underligt, men der er stadig så stor fokus på forberedelserne, og så mange spændende ting, der sker undervejs, blandt andet den her undervandsmission, som jeg nu har været en del af i en uges tid. Det at sidde og tænke på hvordan jeg kommer til at have det, når jeg sætter mig ind i raketten, er jeg ikke rigtig nået til endnu.
Se hele interviewet med Andreas Mogensen ved at trykke play øverst i artiklen.