Det kan være svært at få tid til at holde sig i form, når hverdagen er fyldt med arbejde og familie og andet end sport.
Nu giver ny dansk fodboldforskning arbejdsgiverne en unik mulighed for at booste deres medarbejderes sundhed.
Bare 15 minutters fodbold 2 gange om ugen - fx i frokostpausen - er faktisk nok til, at man kan tabe sig og forbedre konditionen.
Det viser et forskningsresultat fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, og som i dag bliver fremlagt på en nordisk firmaidrætskonference i Aalborg.
Bekræfter tidligere studier
Tidligere studier har vist, at 2 x 60 minutters fodbold om ugen giver kvinder og mænd bedre kondital, lavere fedtprocent og lavere kolesteroltal.
Men forskning har også vist, at korte intervalløb med høj intensivitet gavner sundheden meget.
Derfor har forskerne sammen med det britiske University of Exeter undersøgt, om man kan se samme effekt ved at spille fodbold i kortere tid med færre spillere og på mindre baner med højere intensitet i spillet - 2 x 15 minutter om ugen.
- Det her studie bekræfter de fund, man har set ved løbestudier, altså at hvis intensiteten er høj, så skal der ikke særlig meget træning til for at opnå positive effekter, siger forskningsleder på Center for Holdspil og Sundhed Peter Krustrup, som har stået i spidsen for studiet.
For travlt til træning
Massevis af nylige studier har vist, at fodbold er godt til at forebygge livsstilssygdomme blandt mænd og kvinder, uanset om de er 20, 40 eller 60 år.
Det nye forskningsstudie blev lavet med en gruppe af 20-45-årige utrænede kvinder.
- En af de ting, som moderne kvinder anfører som årsag til ikke at være fysisk aktiv, er, at de har for travlt til at træne så meget, som Sundhedsstyrelsen anbefaler - 30 min om dagen, siger Peter Krustrup.
100 aktioner på 15 minutter
En optælling viste, at under 15 minutters fodbold nåede kvinderne at lave 100 løb og intense aktioner:
25 accelerationer, 30 vendinger/opbremsninger, 30 driblinger, skud, afleveringer og tacklinger og 10-15 sidelæns og baglæns aktioner.
- Det er alle de intense aktioner, der sammen med den høje puls gør, at selv korte træningspas er nok til at gøre deltagerne slankere og mere fitte, siger Peter Krustrup.
Under forskningen har man eksperimenteret med forskellige typer banestørrelser og antal spiller og også med udendørs og indendørs baner, blandt andet med indendørs træning to mod to på en bane på 6 x 10 meter.
Alle virksomheder kan være med
Forskningsresultatet vil overraske mange, mener han. Og samtidig er perspektivet enormt.
- Når der skal så lidt træning til hver uge, og træningen kan organiseres på en meget enkel måde, kan det lade sig gøre over alt - på små, mellemstore og store virksomheder i frokostpausen eller lige før eller efter arbejde, siger Peter Krustrup.
Bedre fysisk form giver også medarbejdere større overskud, de bliver hurtigere friske, når de er blevet trætte, de sover bedre om natten og er mere friske i dagtimerne.
- Der bør være mange virksomheder, som nu kan sætte ord bag handling, når de siger, at de gerne vil indføre mere fysisk aktivitet og gerne vil bidrage til at gøre deres medarbejdere sundere, siger Peter Krustrup.
Nytænk også træning privat
Uden for arbejdspladsen kan gevinsten ved 2 x 15 minutters fodboldtræning også gavne folk, mener Peter Krustrup.
Når mødre og fædre er til fodbold med børnene, kan de sagtens både nå at træne selv og se deres børn træne. Mødregrupper kan træne, mens børnene sover og så videre.
- Mange er traditionsbundne og mener, at man skal træne 1,5 time på en stor fodboldbane. Men det må vi nytænke for at få flere i gang, siger Peter Krustrup.
- Trenden i samfundet går generelt mod, at træning skal være intensivt og overstås hurtigere. Det er der nogen, der vil have glæde af, siger han.
Positiv forskning - siger firmaidrætsforbund
Forskningsresultatet kan få stor betydning, mener Dansk Firmaidrætsforbund.
- Generelt er interessen rigtig stor for at dyrke motion på arbejdspladsen. Og den bliver ikke mindre af, at et forskningsresultat viser, at man kan nøjes med 2 x 15 minutter om ugen for utrænede kvinder, siger idrætskonsulent Lasse Teisner Poder.
- Jeg tror, at forskningsresultatet især kan give de arbejdspladser, der i dag ikke har medarbejdermotion på programmet, et boost, siger han.
Udstrakt hånd for arbejdsgiveren
Det vil sige, at man reelt kan spille i sin frokostpause, i andre pauser i løbet af arbejdsdagen eller lige før eller efter arbejde, mener Lasse Teisner Poder.
- Det gør det også lettere for arbejdsgiveren at hjælpe medarbejderen til at komme i form og implementere motion på arbejdspladsen, siger Lasse Teisner Poder og peger på, at man nogle steder giver de ansatte fri eller lukker arbejdspladsen for at få tid til træning.
Socialt aspekt ved holdspil
Spørgsmålet er, om man kan tænke samme koncept med 2 x 15 minutter ind i forhold til andre former for 'small sided games'.
Fx hockey, Ball Bouncer (soft hockey med bløde stave), Tschoukball (4 mod 4 på hvor målet er tjucken (minitrampolin der står oprejst i 45 grader) og håndbold med andre regler og få samme sundhedsfremmende effekter ud af det.
- Det vil være interessant, fordi de holdspil måske appellerer til folk, der bliver motiveret af andet end fodbold. Det er vigtigt at disse aktiviteter er nemme at implementere på arbejdspladsen siger Lasse Teisner Poder.
Det vil også gavne socialt på arbejdspladsen. En stor del af firmaidrættens sigte er netop samværet.
- Det er godt med et uformelt rum, hvor medarbejderne kan mødes med direktøren og få et andet fællesskab end normalt på en arbejdsplads. Og der er holdspil virkelig godt, siger Lasse Teisner Poder.