Når en kommune om lidt tid skal skifte gadebelysning, kan det være, at den skeler til et forsøg på Roskilde Festival.
Det kan også være, at festivalen selv bruger forskningsresultatet til at mindske færdslen på bestemte områder på festivalen ved hjælp af lys.
DTU er i gang med at teste, om man kan bruge LED-lys til at påvirke menneskers adfærd.
Hvidt varmt og hvidt koldt lys
Roskilde Festival er et enormt område med mange adskilte teltpladser, og et af stederne skal man krydse en høj bro med trapper for at komme fra et område til et andet. Man skal vælge mellem to opdelte gangspor på broen.
Gangbroen er udstyret med LED-belysning. Når det er mørkt, vil lyset på de to gangspor op over broen være forskellig. Der er et varmt hvidt lys, som ser lidt gulligt ud, og et koldt, hvidt lys.
En gang i døgnet skifter forskerne lyset i gangsporene for at se, om lysets farve får folk til at ændre adfærd, eller de stadig foretrækker fx venstre eller højre gangspor.
Jagter folks basale instinkter
- Jeg er på jagt efter folk basale instinkter. Jeg vil have folks inderste følelse, fordi folk er fulde, trætte, og mit håb er, at folk bare handler ud fra, hvilket lys de bedst kan lide, siger Søren Stentoft Hansen, udviklingsingeniør og forsker på DTU Fotonik.
Gangbroen er udstyret med målere, og den er videoovervåget.
På den måde kan man se aktiviteten på broens gangspor. Og man kan se, hvis trafikken pludselig stopper i det ene gangspor, så folk kun går i det andet spor. På den måde kan man sortere dén måling fra, så den ikke forstyrrer forskningsresultatet.
Gul var standard før i tiden
Hidtil har man haft en opfattelse af, at vi gerne vil have gulligt lys. Altså de kraftige højtryks-natriumslys, den lidt kedelige gule farve, vi kender fra de gamle cykelstier.
Umiddelbart ser det ud til, at folk på Roskilde Festival foretrækker den kolde farve mere end den gullige.
- Vi vil finde ud af, om folk foretrækker varmt hvidt lys frem for køligere lys, når det gælder det offentlige byrum, siger Søren Stentoft Hansen til dr.dk/viden.
Styrer lys folk og gør dem trygge?
Forskningen skal bruges til at vise, om fx Roskilde Festival eller en kommune kan styre folk ved hjælp af lys.
Så man kan fordele folk på gangområder om aftenen og nat, og på den måde undgå kødannelse, fordi man ved, hvilket lys folk bliver tiltrukket af.
Det kan også være et spørgsmål om tryghed.
- Hvis man skal lave offentlig byrumsbelysning, kan det være smart at vide om folk foretrække mere koldt lys frem for gult lys, fordi det gør dem mere trygge, de ser tingene klarere og ser mere, og derfor bedre vil de bedre kunne færdes i byrummet, siger Søren Stentoft Hansen.
Festival som testområde
Roskilde Festival er et smart sted at teste LED-belysningen på.
- Vi har en masse mennesker samlet ét sted, og de er tvunget til at bevæge sig over på den anden side ved hjælp af to gangspor på broen. De kan kun gå her og skal tage et valg, siger Søren Stentoft Hansen.
Man vil godt kunne bruge en bro i Nordjylland i forskningen, men det vil tage lang tid, før man har samme mængde mennesker i aften- og nattetimerne til at basere målingerne på.
DR Videnskab skriver under Roskilde Festival artikler om nogle af de projekter, som studerende, forskere og virksomheder tester af på festivalpublikummet.