De hurtige vendinger, intervalløb, afleveringer, driblinger, tacklinger og skud. Fodbold er en underholdende sport at se på - og fodboldspillerne selv elsker spillet.
Og det er godt, for de skal helst blive ved med at spille fodbold hele livet, for det er med til at holde dem sunde og raske.
Nu viser ny dansk forskning, at fodbold også er en oplagt sport at begynde på for ældre mænd, der aldrig har spillet fodbold før. På bare fire måneder har legen med den runde bold boostet deres sundhed markant.
Utrænede mænd på banen
Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet forsker i, hvordan man kan bruge holdspil til at forebygge og behandle sygdomme.
Centret har tidligere fundet ud af, at 70-årige fodboldspillere har en lige så god balance og muskelmasse som utrænede 30-årige mænd.
I et nyt forsøg har en gruppe utrænede mænd på mellem 63 og 75 år spillet fodbold to gange om ugen i et år.
Scoringer over hele linjen
De første resultater efter bare fire måneders træning ligger nu klar. De viser, at fodboldtræningen har styrket mændenes kondition, muskelfunktion og knoglestyrke. Og på sidelinjen får spillerne det sociale aspekt at være sammen med de andre.
Forskningsleder Peter Krustrup har stået i spidsen for ældrefodboldprojektet. Han forklarer, at det er en stor fordel, når fysisk form, muskelfunktion og knoglestyrke bliver bedre hos ældre.
- Det mindsker risikoen for fald og knoglebrud, og det giver større overskud til at klare daglige gøremål som at gå på trapper, handle ind og cykle, siger han.
Forskning frem på verdenskongres for fodbold
Motionsfodbold for ældre er også interessant set med internationale øjne.
Lørdag præsenterer Peter Krustrup forskningen på verdenskongressen for fodboldforskning (World Congress of Science in Soccer - WCSS) i Portland i USA.
- Det er første gang, at verdensfodboldkongressen tager emnet fodbold og sundhed op, siger Peter Krustrup.
- Og jeg regner bestemt med, at de bliver positivt overrasket. Der er jo en fin kultur for veteranfodbold i Danmark, men mange andre lande har som stort set ikke fodbold for 50+, siger han.
De ældre spiller stadig fodbold
Fodboldspilleren Ib Holm Andersen hører til 70+, for han fylder 78 år om et par uger.
Humøret og formen var i top, da dr.dk/viden mødte ham på boldbanerne ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet tidligere på ugen, hvor han spillede med sine holdkammerater.
Det skete i forbindelse med, at Center for Holdspil og Sundhed præsenterede flere nye forskningsresultater, blandt andet det med ældrefodbold, som han har deltaget i.
Siden projektet sluttede for to år siden, er mændene fortsat med at spille fodbold, i snit to gange om ugen.
Klarer mere i dagligdagen
Under projektet gennemgik spillerne en række fysiologiske tests fra start og efter 4 og 12 måneder.
Ib Holm Andersens resultater var rigtig gode, og den nuværende træning sikrer, at formen holder ved.
- Jeg kan mærke, at jeg klarer mig meget bedre nu end tidligere. Kondition er blevet forbedret, og jeg kan mærke i dagligdagen, at jeg er mere udholdende, siger Ib Holm Andersen.
- Og på banen har du en vældig god tro på, at det er fint. Og at du har det godt, siger han.
Plads til alle slags spillere
Fodboldtræningen er kommet ind på et tidspunkt i mændenes liv, hvor de skal definere sig selv på ny efter et arbejdsliv og skabe nye relationer til andre mennesker.
Ib Holm Andersen fremhæver netop det sociale ved holdspillet, for spillerne matcher hinanden rigtig godt, forklarer han.
- Man skal lige huske på, at man her kan stille op uden at kunne spille fodbold.
- Og man kan fjumre lige så tosset, som man vil, og det accepteres af de andre spillere. Alt andet vil få folk til at holde sig væk, siger Ib Holm Andersen.
Fodbold og gejst og glæde
Therese Hornstrup er træner og videnskabelig assistent på ældrefodbold-projektet og flere andre forskningsprojekter om fodbold. Hun løber også rundt på banerne sammen med Ib og de andre spillere.
De videnskabelige målinger viser markante forbedringer, men hun kan som træner også let se forandringerne hos 'bedstefædrene' på selve banen:
- Spillerne er blevet mere løbestærke, mobile og kan i det hele taget meget mere.
- Og når jeg møder de her mennesker, også inden træning, kan jeg mærke på deres humør, at de er glade og har en helt anden indstilling, end da de startede, siger hun.
Kombination af det sociale og motion
Nogle af spillerne havde inden forløbet aldrig rørt en fodbold, og havde deres tvivl i forhold til, om fodboldspillet var noget for dem.
- Men da vi ligeså stille og roligt kom i gang, syntes folk ikke, at det var så tosset, siger Therese Hornstrup.
- Det er en kombination af det sociale, legen med bolden, og at man får rørt sig. Det øger deres livskvalitet, og det er også tydeligt at se med vores målinger, siger hun.
Forskningsresultatet bliver offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports (SJMSS).