En uheldig tackling i fodbold eller et ukontrollabelt vrid i knæet i håndbold kan sætte spilleren på bænken i lang tid. Knæskader er meget almindeligt i holdspil.
Ny forskning fra Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole viser, at kvindelige elitefodboldspillere har ni gange højere risiko for at få en ny knæskade på samme knæ i forhold til andre spillere, der ikke har haft sådan en skade før.
Derfor er der grund til at øge fokus på skadesforbyggelse, mener forskerne.
En knæskade øger markant risikoen for en ny
Norge er blandt de førende lande inden for forskning i idrætsskader.
Blandt andet samarbejder 'Senter for idrettsskadeforskning' på Norges idrettshøgskole, NIH, om skadeforebyggelse med det internationale fodboldforbund FIFA (i The 11+-programmet) og den olympiske komité IOC.
Korsbåndsskader kan have store konsekvenser
Fysioterapeut og ph.d.-studerende Agnethe Nilstad har netop afsluttet sit forskningsprojekt om skader og risikofaktorer inden for kvindelig elitefodbold.
I dag er ortopædkirurger og fysioterapeuterne så dygtige til at behandle korsbåndsskader, at mange spillere måske ikke opfatter det som alvorlige skader.
- Men når man tænker på, at en korsbåndsskade kan føre til et afbræk fra fuld deltagelse på fodboldbanen i et år og øger risikoen for nye skader, så er det en alvorlig skade, siger Agnethe Nilstad til nih.no.
Oveni risikerer unge spillere, at andre jævnaldrende spillere overtager deres plads på holdet, hvis de er ude i lang tid på grund af skader.
- Desuden har vi god dokumentation for, at udøvere med korsbåndsskade har en betydelig større risiko for at udvikle slidgigt i knæleddet. Så en korsbåndsskade kan potentielt set have store konsekvenser, siger Agnethe Nilstad.
50 procent færre skader med forebyggende træning
Forskning på Senter for idrettsskadeforskning har tidligere vist, at forebyggende, stabiliserende træning kan halvere antallet af knæskader i både fodbold og håndbold.
Det er helt almindeligt, at fodbold- og håndboldklubber i dag bruger tid på skadesforebyggende træning.
- Men der er stor forskel på, hvor megen tid klubberne bruger på specifik træning og forebyggende træning. Og nogen kunne med fordel inkludere skadesforebyggelse mere, siger Agnethe Nilstad til dr.dk/viden.
Træningsprogram til hver enkelt spiller
På Senter for idrettsskadeforskning har forskerne lavet et forebyggende træningsprogram, som kan indgå i opvarmningen ved træning og kamp.
Samtidigt foreslår forskerne, at hver enkelt spiller får sit eget individuelle forebyggende program.
En fysioterapeut kan ifølge forskerne med få øvelser finde ud af, hvilke eventuelle svagheder hver spiller har og så sammensætte et perfekt program, der styrker og stabiliserer spilleren.
- Trænere og forældre må tilrettelægge det fra spillerne er helt unge. Grundlaget for en lang idrætskarriere lægges tidligt, både med tanke på teknik og færdighedstræning, og ikke mindst skadesforebyggelse, siger Agnethe Nilstad.