- Du skal ikke bruge ydersiden af hovedet, men indersiden af det, siger sygeplejersken Sanne Ewé, som følger det danske seniorlandshold i amerikansk fodbold.
Hun taler med en spiller, der sidder uden for banen og får massage i nakken, fordi han ikke kan dreje hovedet, og han ser farver, sol, måne og stjerner, når hun tager fat i hans nakke.
Han har brugt hovedet som en slags rambuk under spillet, forklarer Sanne Ewé. Det må man ikke, for det kan give hjernerystelse, og nu er spilleren taget ud af banen.
Faren ved hjernerystelser
Dr.dk/viden skrev i forbindelse med Super Bowl-finalen i amerikansk fodbold i USA's bedste række, NFL, i begyndelsen af februar en række artikler om faren ved hjernerystelser i forbindelse med blandt andet holdspil.
Dansk Amerikansk Fodbold Forbund, DAFF, har for nyligt købt nye hjelme for at beskytte deres spillere bedre.
Vi skruer nu tiden tilbage til påsken, hvor bruttotruppen til seniorlandsholdet i amerikansk fodbold er samlet på træningslejr i Middelfart, hvor alle spillere skal prøve hjelme.
Og hvor der er fokus på det tekniske spil, så man også undgår skader under kontaktsporten, hvor spillerne ind imellem kolliderer med høj fart.
Nye hjelme for 140.000 kroner
Landtræneren skal sammen med de assisterende trænere blandt 76 spillere udtage 45, som den 26. maj rejser til Østrig for at deltage i Europamesterskabet, EM, for A-landshold. Det er første gang, at Danmark er blandt de seks bedste nationer i Europa.
Efter træningen og frokosten prøver en gruppe spillere landsholdets nye hjelme hos manager John Skjørbæk.
Landsholdet brugte i 2013 det meste af sit elitebudget på indkøb af nye hjelme, cirka 110.000 kroner. Man har købt to typer hjelme, som giver god sikkerhed for spillerne, som passer til de fleste spillere, og som prismæssigt passer til, hvad landsholdet har råd til.
Eget udstyr og så landsholdets udstyr
Hjemme i spillernes egne klubber har spillerne selv køb deres udstyr med hjelm, facemaske (visir, der beskytter mod hænder osv.), tandbeskytter, skulderbeskytter, lår-, hofte- og knæ-beskyttere og støvler.
Men her tjekker John Skjørbæk hvilken type hjelm, der passer i størrelsen og formen til hver enkelt spillers hoved.
Han tjekker også, at luftpuderne inde i hjelmen har tilpas megen luft i, så de beskytter hovedet mod de slag, som spilleren får, når han støder sammen med en anden spiller på banen.
Lukker luft ind og ud af hjelmen
- Først bliver hjelmen ramt, så bliver luftpuderne ramt, og de skal absorbere slaget. Så bliver kraniet ramt, dernæst en membran i kraniet, og til sidst hjernen, forklarer John Skjørbæk.
- Hvis hjelmen ikke passer til hovedet, får man et slag, som selve kraniet skal absorbere. Derfor vigtigt, at vi gør alt for at få hjelmen til at passe så godt som muligt, siger han.
John Skjørbæk lukker luft ud, og puster luft ind med en lille pumpe i toppen af og på siden af hjelmen gennem ventiler i hjelmen.
En spiller skal to størrelser ned i hjelm i forhold til sin private hjelm, en anden spiller en størrelse op, mens en tredje spiller bare skal have justeret luften øverst i hjelmen.
Bygger hjelmen op
Når spillerne til A-landsholdet er blevet udtaget på træningslejren, går John Skjørbæk hjem og bygger hele strukturen i hjelmene op med luftpuder, facemaske og hagebeskytter.
Så man ved, at hjelmene er i orden, når landsholdet rejser på træningslejr og videre til EM.
Løbende tjekker man så også hjelmene, for det er med luftpuderne indeni ligesom med cykelslanger; hjelmene taber luft, og skal pumpes ind imellem. Og luftpuderne kan også punktere.
Indmaden kan punktere
- Ude i klubberne går spillerne ud til forhandlerne af udstyr og prøver hjelme derude. Derfor har klubben en forventning om, at tingene er stemt af ude i butikken, siger John Skjørbæk.
Ved den daglige træning ser trænerne derfor ikke spillernes hjelme, så de ved ikke, om indmaden faktisk er ødelagt.
Og man kan heller ikke umiddelbart se, om en luftpude er punkteret eller ej. Derfor er det vigtigt, at spillerne selv tager ansvar for det.
Generelt forstår spillerne vigtigheden
- Generelt har spillerne en forståelse for det, når jeg viser dem det. De skal kende, hvordan hjelmene er bygget op, og hvad der skal til, for at den passer, siger John Skjørbæk.
- Det er øvelse og øvelse, siger han, der ser mange spillere, fordi han er manager for U19-landsholdet og seniorlandsholdet.
I køen til prøvning af hjelme joker spillerne med at, de ikke bruger cykelhjelm, for de er 'uden for dén generation', og samtidig er de vant til 'kontaktsport'.
Måler blodtryk og taper spillerne ind
Længere nede ad gangen er to fysioterapeuter og sygeplejersken i gang i træningslejrens lazaret.
Spillerne bliver tapet til med sportstape, så de kan spille uden at belaste skadede led, sener og muskler, og nogle får masseret ryggen.
Sygeplejersken Sanne Ewé måler blodtryk på spillerne og udfylder et skema med forskellige sundhedsoplysninger på hver spiller.
Et par spillere sidder over
- Når man får en hjernerystelse, stiger blodtrykket. Derfor er det smart at vide, hvad blodtrykket er, når det er normalt, så man kan sammenligne, siger hun.
I sådan en situation lyser hun også spillerne i øjnene, for hvis de har fået en hjernerystelse, trækker pupillerne sig ikke sammen.
Et par spillere er kommet i middagspausen og har klaget over, at de har ondt i hovedet, efter at have fået et hit (slag) i hovedet. Og de kommer ikke ud at spille mere i dag.
Meget kan lappes sammen - men ikke hjernen
Når spillerne er på banen, er det sundhedspersonalet og eventuelt en stævnelæge, der har ansvar for, om spillerne er i stand til at spille. Det blander trænerne sig aldrig i.
- Jeg ser stort set ikke en fodboldkamp andet end fra hoften og nedefter. Jeg prøver at få øje på, når de bliver tacklet, og skaden sker. Så tager vi dem ud og lapper dem sammen, det bedste vi kan. Og vurderer, om de kan komme ind igen, siger Sanne Ewé.
Hvis de siger, at de har slået hovedet, at det sagde 'bong', at de har svært ved at fokusere, og at farverne skifter, så bliver spillerne taget ud, og hjelmen taget fra dem.
- Det diskuterer vi slet ikke. Hjernerystelse er nok den eneste skade, jeg tager rigtig, rigtig seriøst. Vi kan lappe meget sammen igen, men med hovedet holder vi spillerne tilbage, siger Sanne Ewé.