Football-landsholdet har skruet op for sikkerheden

Risikoen for hjernerystelser har fået Dansk-amerikansk Fodbold Forbund til at købe nye hjelme.

Landstræner Lars Carlsen (midt i billedet) forklarer spillerne, hvad næste træningspas går ud på under påskens træningslejr. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)

Mandag den 26. maj rejser det danske A-landshold i amerikansk fodbold til EM i Østrig. Det er første gang, at Danmark er blandt de seks bedste hold i Europa.

De 45 spillere til holdet blev udtaget i forbindelse med en træningslejr i påsken.

I det tætpakkede påskeprogram trænede spillerne ud over taktik også meget sikkerhed og teknik, så de kan minimere risikoen for slag mod fx hovedet og at undgå at ramme med hovedet under det hårde spil, hvor mange mennesker løber på kryds og tværs på en lille plads.

Hjernerystelser kan give varige skader- Hvis vi sætter det meget på spidsen, skal de slet ikke bruge hjelmen. Den er ikke til noget, hvis de rammer rigtigt, hvis de har passet deres styrketræning i sæsonpausen, og de bruger arme og skuldre, siger Lars Carlsen, landstræner og sportschef i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund, DAFF.

Alligevel brugte forbundet i 2013 en meget stor del af elitebudgettet på at købe nye hjelme i forsøget på at undgå hjernerystelser.

I USA er amerikansk fodbold en stor sportsgren, og der kæmper mange tidligere spillere med helbredsmæssige problemer som følge af hjernerystelser. Og forskere har konkluderet, at gentagne hjernerystelser kan føre til hjerneskader.

Hjelmen er et sikkerhedsudstyr - ikke et våben

- Hjelmen er ikke til at angribe eller blokere en modstander med. Den er et vigtigt sikkerhedsudstyr, fordi vi skal passe på vores hoved, som er vores vigtigste redskab i hele livet, siger Lars Carlsen.

Han har selv en ven i USA, der har spillet i den bedste liga, NFL, i 11 år, og som har stoppet sin fodboldkarriere for et par år siden efter et par alvorlige hjernerystelser på kort tid. Vennen kæmper med permanent hovedpine.

Lars Carlsens egen søn er på high school i USA, og bruger en stor af sin tid på at spille amerikansk fodbold, og sikkerheden ligger danskerne meget på sinde, forklarer han til dr.dk/viden.

Et hold med mange typer spillere

Amerikansk fodbold består af mange discipliner: Nogle spillere griber bolde og koncentrerer sig om det, andre kaster, løber og blokerer modstanderne.

Ude på banen kan Lars Carlsen og hjælpetrænerne let se, at spillerne kommer med forskellige forudsætninger for at beskytte sig selv.

- De kommer fra alle mulige klubber, og nogle har spillet i mange år og er velforberedte til dét her. Andre er lige startet for et par år siden og spiller i en klub, hvor de ikke har nok viden om sikkerhed, og der skal vi lære dem teknikkerne, siger han.

Fløjter tidligt når hjelmen er ved at komme i brug

De lærer fx, hvordan de løber korrekt, når de bliver ramt. Og at det beskytter at kigge op i stedet for ned, når de bliver ramt.

Lars Carlsen peger på, at holdet ikke kan bruge spillere, der bruger hjelmen til at tackle med, til meget i spillet.

- Det er vigtigt for holdet, at når vi skal tackle, at vi så rent faktisk også gør det og stopper modstanderen. Det er meget vigtigere, end hvor hårdt vi gør det. Især hvis vi misser 9 ud af 10 tacklinger, fordi spilleren kigger ned i jorden, siger Lars Carlsen.

Han forklarer, at holdet samtidig risikerer at miste en spiller i resten af kampen eller turneringen, fordi den 10. tackling lykkes, men med hovedet først, og spilleren derfor får hjernerystelse.

- Vi vil ikke ville have de tacklinger, vi fløjter tidligt, når vi træner selv og kan styre det, for det kan jo ikke nytte noget, at vi ødelægger hinanden til træning eller til kampe, siger Lars Carlsen.

Træneruddannelser og forældremøder

På DAFF's træneruddannelser lærer klubtrænerne om teknikkerne, så man så vidt som muligt kan undgå skader.

DAFF holder også forældremøder, hvor man taler om sikkerhed for spillerne. Og der er åbent hus-arrangementer, hvor man taler om teknik og sikkerhed.

Overser let det tekniske og taktiske

Reglerne bliver løbende justeret for at højne sikkerheden for spillerne. Det er forbudt at bruge hjelmen, og i USA er der givet store bøder til NFL-spillere på grund af hits.

Nogen siger, at regelændringer kan gøre sporten mere kedelig, fordi det til tider voldsomme spil er en wauwfaktor.

- Det er en kontaktsport ja; det er en stor del af det. Men man overser måske lidt alt det taktiske og det tekniske, mener Lars Carlsen.

- Der er jo stadig hårde tacklinger, der bliver lavet helt fint og korrekt, hvor begge spillere rejser sig op bagefter, og alt er ok. Nogle har måske mistet pusten, men der er ikke sket noget, siger han.

Andre lande prioriterer sikkerheden anderledes

Der er forskel på, hvordan andre lande prioriterer sikkerheden. Og derfor er teknik ikke altid nok.

Mens Danmark ifølge Lars Carlsen træner sikre teknikker, ser nyere lande inden for amerikansk fodbold fx Serbien og Tjekkiet ud til at være nogle år bagud i deres teknikker, fordi de mest er til hårde hits.

- Når vi tackler en spiller fra Tjekkiet, så er vores teknikker stadig de rigtige. Men når han rammer vores hoveder, skader det os uanset, hvad vi har lært. Der er hjelmen vores beskyttelse, siger Lars Carlsen.

- Vi skal passe på de her mennesker, som vi har fået til låns her på landsholdet og ungdomslandsholdet. De skal tilbage igen i mindst samme stand - helst bedre stand, siger han.

  • I påsken var bruttotruppen for landsholdet i amerikansk fodbold samlet på træningslejr i Middelfart. Landstræner Lars Carlsen og hans team skulle udtage 45 spillere til EM 2014. Landstræner Lars Carlsen (midt i billedet) forklarer spillerne, hvad næste træningspas går ud på. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Så er spillerne klar ... (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Vi skal passe på de her mennesker, som vi har fået til låns her på landsholdet og ungdomslandsholdet. De skal tilbage igen i mindst samme stand, helst bedre stand, siger landstræner Lars Carlsen. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • John Skjørbæk (til venstre) er manager for A-landsholdet i amerikansk fodbold. Her er han og en gruppe spillere i gang med at tilpasse hjelme. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • I 2013 brugte landsholdet i amerikansk fodbold en stor del af sit elitebudget til indkøb af nye hjelme for at øge sikkerheden for spillerne. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Det er sådanne luftpuder, der skal være med at beskytte spillerne i amerikansk fodbold mod hjernerystelser. I USA har forskere konkluderet, at mange pensionerede spillere lider af sygdomme, der relaterer sig til gentagne hjernerystelser i forbindelse med amerikansk fodbold. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Det er vigtigt at vælge den rette størrelse ventil, når man skal pumpe luft i hjelmen. Ellers punkterer man den måske, forklarer manager John Skjørbæk. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Manager John Skjørbæk er i gang med at justere luften i toppen af en hjelm. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Det kan gå hårdt for sig inden for amerikansk fodbold. Derfor er hjelmen et vigtigt sikkerhedsudstyr. Luftpuder inden i hjelme skal afbøde de hårde slag som spillerne ind imellem kommer ud for. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Hjelmen skal gå cirka hertil, så den beskytter hovedet mest muligt, forklarer manager John Skjørbæk. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Dur den eller dur den ikke? Manager for landsholdet i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund John Skjørbæk og en spiller tester en af de nye modeller hjelme. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Der bliver forsket meget i, hvordan man kan gøre hjelmene mere sikre inden for amerikansk fodbold. Noget af det nyeste er den her type, hvor selve 'indmaden' med luftpuder i hjelmen sidder i et slags bånd, der tilpasser sig hovedet. Normalt sidder luftpuderne fast på selve indersiden af hjelmen. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Der er stor forskel på hjelme før i tiden og nutidens hjelme. De ældste hjelme på billedet har helt fast isolering mod slag. I dag har hjelme luftpuder. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Ude på sidelinjen er John Skjørbæk altid klar med sin kuffert med reservedele, så man hurtigt kan pumpe luft i hjelme, skifte ødelagte spænder og justere facemaske. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • I påsken var bruttotruppen for landsholdet i amerikansk fodbold samlet på træningslejr i Middelfart. Landstræner Lars Carlsen og hans team skulle udtage 45 spillere til EM 2014. Holdet tager på træningslejr i Østrig den 26. maj. EM begynder den 30. maj og varer til den 7. juni. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
1 / 15