Et forsøg fra Hong Kongs Polytekniske Universitet ville teste, om kinesisk medicin virker i rummet. Og de simulerede det at være i rummet på en alternativ måde. I hvert fald for forsøgspersonerne.
En af de mange omstændigheder, man oplever som astronaut er den manglende tyngdekraft. Det resulterer i, at der kommer meget mere blod til hjernen, fordi der ikke er nogen tyngdekraft til at hive det ned i benene.
Det ville forskerne simulere, så de krævede en hel del af deres forsøgspersoner.
Måtte ikke løfte ryggen fra madrassen
Deres 14 forsøgspersoner blev delt op i to grupper, hvor den ene fik traditionel kinesisk medicin og den anden fik placebo. Og så var det bare at vente, for forsøgspersonerne skulle ligge i en seng 60 dage i træk med hovedet nedad. De måtte ikke løfte ryggen fra madrassen, men måtte godt snakke, læse og spille computerspil.
Forskerne ville blandt andet teste ginseng og huang qui. Ifølge traditionel kinesisk medicin er de gode for blodkredsløbet og skulle desuden også påvirke stresshormonet kortisol.
Imens forsøgspersonerne lå og lå, udførte forskerne en lang række tests. De kiggede på koncentration, forsøgspersonerne selvkontrol og hvor meget, de var i deres følelsers vold.
Resultaterne er blandede
Resultaterne fra forsøget er ikke entydige. Der var ikke forskelle indenfor alle tests, så på nogle områder virkede den kinesiske medicin altså ikke.
Forskerne mente til gengæld at kunne konkludere, at forsøgspersonerne, der fik kinesisk medicin havde en højere grad af selvkontrol og var mere rolige. For at teste deres resultat lagde forskerne forsøgspersonerne i en scanner, og områderne involveret i selvkontrol lyste op.
Der var altså ikke virkning på alle områder. For at slå resultaterne fast skal de, som med al god videnskab, kunne verificeres og gentages med det samme forsøg af andre forskere.