Sensationel hilsen fra Big Bang indfanget

Amerikanske forskere mener at have målt signaler helt tilbage fra selveste Big Bang.

BICEP teleskopet på Sydpolen. (© Scanpix)

For astrofysikere verden over, vil mandag 17. marts 2014 fremover stå som noget ganske enestående. Og for vi andres vedkommende kan dagen vise sig at være en milepæl i forståelsen af vores eget univers.

Mandag aften blev det nemlig offentliggjort, at amerikanske forskere for første gang har været i stand til at måle efterdønningerne af selveste Big Bang - universets begyndelse, der fandt sted for 13,8 milliarder år siden.

Det skriver det videnskabelige tidsskrift Nature.

Første håndfaste beviser for to teorier

Indtil nu har Big Bang udelukkende været baseret på teori, men forskere fra Harvard-Smithsonians Center for Astrofysik annoncerede mandag, at have opsnappet data fra såkaldte gravitationsbølger, der beskrives som små krusninger i det stof som universet er skabt af.

Forskernes opdagelse er gjort fra BICEP2 teleskopet på Amundsen-Scott observatoriet på Sydpolen, hvor en sensor i ni år har scannet universet efter gravitationsbølgerne, som indtil nu blot har været teoretiske baseret på en del af Albert Einsteins relativitetsteori.

Einstein forudsagde gravitationsbølgerne for næsten 100 år siden, men mente samtidig at bølgerne var så svage, at de ville blive umulige at måle.

Samtidig er resultatet af målingerne det første direkte bevis for teorien om 'kosmisk inflation' - selve det kortvarige moment, der opstod et splitsekund efter Big Bang og spredte stof ud i universet med ufattelige kræfter og ved milliarder af grader.

Større opdagelse end Higgs-partiklen

- Kosmisk inflation er et fænomen vi aldrig har haft evidens for, men vi er næsten sikre på at det har forekommet, siger professor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet Steen Hannestad til Videnskab.dk.

- Inflation giver for eksempel anledning til små ujævnheder i universet, som siden er vokset og blevet til stjerner og galakser og i sidste ende os selv, fortsætter han og sætter opdagelsen i relief:

- Jeg er meget begejstret. Man skal passe på hvad man siger, men på mange måder er det større, end da man opdagede Higgs-partiklen.

På de fleste videnskabsmedier, der beskriver opdagelsen, er der allerede konsensus om at opdagelsen kraftigt kandiderer til at modtage årets Nobelpris i fysik.

Flere artikler om opdagelsen

Vi anbefaler særligt at læse mere om opdagelsen hos:

The Guardian der i en grafik viser fysikernes bud på faserne i universets tilblivelse.

New York Times der portrætterer Alan Guth, der var blandt bagmændende til teorien om kosmisk inflation.

Nature der forklarer kosmisk inflation.

Følg Martin Kunzendorf på @Twitter