Stik hånden ned i en balje med isvand, start uret og se, hvor længe du kan holde hånden nede i vandet. Vurder så hvor voldsom smerten var og tast oplysningerne ind på nettet.
Sådan lød udfordringen i DR3's landsdækkende smerteeksperiment på internettet i sidste uge, og 777 danskere - unge som gamle tog udfordringen op. Tak til jer!
Nu har smerteforsker og professor Lars Arendt-Nielsen på Aalborg Universitet kigget nærmere på resultaterne.
Forsøget er vellykket
Eksperimentet skulle vise, om kvinder og mænd har samme smertegrænse, om hårfarven betyder noget, og om bopæl og alder spiller ind.
- Overordnet må man konkludere, at forsøget er vellykket, siger Lars Arendt-Nielsen til dr.dk/viden.
- Data er stort set i tråd med det, man kender fra litteraturen for isvands-smertetesten, siger han.
Kvinder oplever smerte 73 sekunder før
Det viser sig, at kvinder er mere smertefølsomme i isvandstesten end mænd.
Kvinder mærker smerten efter 233 sekunder, mens der går 306 sekunder, før mænd oplever smerten.
- Det er en ret markant kønsforskel, siger Lars Arendt-Nielsen.
Svagheden ved sådan en undersøgelse er, at man ikke kan korrigere data for, hvor i den menstruelle cyclus kvinderne befinder sig. For niveauet af fx østrogen kan påvirke kvindernes smertetærskel.
Rødhårede klarer isvandet bedre
Testen viser også, at rødhårede er markant mindre smertefølsomme i isvandstesten end andre.
De rødhårede oplever smerten efter 364 sekunder, mens andre (blond/brun) oplever smerten efter cirka 280 sekunder.
Det svarer fint til den videnskabelige forskning om personer med rødt hår, lys hud og fregner.
Rødhårede har et anderledes smertesystem
Rødhårede udgør cirka fire procent af befolkningen.
De har en anden genetisk konstellation af den såkaldte melanocortin receptor, som, man mener, påvirker forskellige dele af smertesystemet. Og altså også den måde isvands-smerten opleves på af rødhårede.
Lars Arendt-Nielsen forklarer, at rødhårede også bedre kan klare smerter som fx hvis man spiser en chilipeber. Det tilskriver forskerne også melanocortin receptoren.
- Samtidig ved man også, at rødhårede kræver mere bedøvelse for at være smertelindret, så smertesystemet er lidt anderledes hos disse personer, siger Lars Arendt-Nielsen og tilføjer, at rødhårede også er mere bange, når de skal til tandlæge.
Jyder versus resten af landet?
Smerteeksperimentet støtter også de videnskabelige forsøg med isvandstesten i forhold til ældre og yngre. De ældre følger smerte før de yngre.
Hvis I har væddet med venner og kolleger om, hvor folk er mest pivede - Jylland versus resten af landet - så må vi skuffe jer.
Lars Arendt-Nielsen siger, at man ikke kan se forskel, og i øvrigt bor mange jyder i København og omvendt... Og den genetiske profil er den samme.
- Man ser kun forskel, når man begynder at sammenligne personer med forskellig genetisk komposition eksempelvis europæer med asiater, siger Lars Arendt-Nielsen.
Dur sådanne eksperimenter på nettet?
Det var første gang, at DR lavede sådan en form for eksperiment. Og det fulgte i øvrigt i kølvandet på fødselseksperimentet med Emil Thorup og Thomas Skov, hvor DR3 sendte live i fire timer.
Isvandstesten kan ikke bruges forskningsmæssigt, fordi testen kun er baseret på seernes egne målinger og vurderinger. Og den er ikke gennemført under kontrollerede forhold.
Alligevel tror Lars Arendt-Nielsen, at man på sigt vil kunne bruge data fra sådanne landsdækkende eksperimenter inden for forskning.
- Men så er min vurdering, at vi taler om tusindvis af deltagere for at få usikkerhederne midlet ud, siger Lars Arendt-Nielsen til dr.dk/viden.