Kære læser
Der er en edderkop lige ved siden af dig. Eller over dig. Eller under dig. Bare, så du ved det. Og højst sandsynligt er der flere.
Og siden du har valgt at interessere dig for denne historie, er der en god sandsynlighed for, at oplysningen gav et lille gib i dig.
Du er omgivet af edderkopper
Men den er god nok - en tommelfingerregel siger, at du aldrig er mere end 2 meter fra en edderkop.
Det lyder måske usandsynligt, men der findes i alt omkring 21.500.000.000.000 (enogtyvetusinde femhundredemilliarder) edderkopper alene i Danmark, som i øvrigt gumler sig igennem op imod 2½ mio. tons insekter hvert eneste år.
Det fortalte zoolog og daværende forskningsformidler på Zoologisk Museum Peter Gravlund (i dag Forskningschef på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium) til P1, da museet i foråret 2012 slog dørene op til en specialudstilling om edderkopper.
Hver fjerde mand og hver tredje kvinder lider af araknofobi
Nyttedyr eller ej - skal man tro en britisk undersøgelse, lider cirka hver fjerde mand og hver tredje kvinde af araknofobi - angsten for edderkopper.
Det skriver internetmagasinet Mashable, der i artiklen her beskæftiger sig med årsagerne til vores forbehold, og for nogens vedkommende direkte angst, for det 8-benede dyr.
Som, for langt de fleste arters vedkommende, er komplet harmløse.
Der er to overordnede teorier for vores edderkoppeangst.
Den evolutionære teori om vores edderkoppeangst
Den ene hypotese går på at angsten er biologisk bestemt og oprindeligt udviklet som en aversion mod edderkopper i et stadie i menneskets historie, hvor edderkopper var en reel trussel mod os. Det er i samme afdeling for andre slags frygt, som fx vores forbehold for slanger, mørke og højder.
Den slovakiske biolog Pavol Prokop undersøgte edderkoppeangsten hos 300 gymnasieelever i henholdsvist sit hjemland og i Sydafrika og kunne efterfølgende konkludere at sydafrikanerne var mere bange end slovakerne.
Meget relevant og understøttende for teorien, da edderkopperne i Sydafrika er langt farligere end de mellemeuropæiske.
... og den kulturelle
Den anden teori går mere i retning af en kulturel betinget angst, der tager udgangspunkt i hvad vi synes er ulækkert. Det mener blandt andet den engelske psykolog Graham Davey, der i 1994 undersøgte 260 britiske skolebørns forhold til edderkopper og andre 'kryb' som kakerlakker og snegle.
Undersøgelsen viste at de der var mest bange for edderkopper også var de mest forbeholdne overfor de andre kryb, selvom de heller ikke på nogen måde er farlige.
Den engelske psykolog udledte af sin research, at vi mennesker besidder en grad af følsomhed overfor ulækre ting, som i højere grad er kulturelt bestemt end medfødt i vores gener.
En følsomhed, vi siden middelalderen har udviklet, fordi vi forbinder dyrene med sygdomme, skidt og rådden mad.
Edderkopper er ikke lige frygtede overalt i verden
Uanset hvad, er der ikke nogen tvivl om at araknofobi på ingen måde er et verdensomspændende fænomen, men i højere grad knytter sig til industrialiserede lande.
Visse steder i verden er edderkopper ligefrem ophøjede til lykkebud, delikatesser og guddommelige væsner.