Atletikhal får teknologi i verdensklasse

Forskerne får unikke muligheder for at hjælpe atleter i nyt idrætslaboratorium i Aalborg.

Uwe Kersting, sportsprofessor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet, og hans kollegaer er med til at indrette atletikhallen i Aalborg. (Foto: © Aalborg Universitet, Aalborg Universitet)

Hvis du dyrker atletik og drømmer om at vinde medaljer til Danmark, så skal du nok regne med at tilbringe lidt tid i en hal i Aalborg i ny og næ.

Forskerne ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet planlægger lige nu indretningen af et sportsteknologisk laboratorium.

Det bliver udstyret med noget af det ypperste måleudstyr i verden og placeret i en 1900 m2 stor atletikhal ved byens store idrætsanlæg, Gigantium.

Skal forbedre resultater og undgå skader

Ifølge planen vil forskerne være klar til at hjælpe atleter med at forbedre deres præstationer og undgå skader fra begyndelsen af 2014.

Lige nu er hallen ved at blive bygget, og det smarte er, at Aalborg Kommune har ladet idrætsforskerne være med fra start.

- Det vigtige er, at der bliver lavet fundamenter til udstyret fra begyndelsen. Det ville være meget svært at gøre efterfølgende, siger den nyudnævnte sportsprofessor Uwe Kerting til dr.dk/viden.

Biomekaniske målinger med plader i betonen

Hallen bliver indrettet efter forskernes behov, så de kan foretage biomekaniske målinger. Det vil sige undersøge, hvordan kroppen bevæger sig ved hjælp af mekanisk-fysiske målemetoder.

Fx er der huller (grave) i løbebanerne og tilløbsbanerne, der hvor løbere, længdespringere, trespringere, højdespringere og stangspringere kommer til at lave de afgørende bevægelser.

Uwe Kerting forklarer til dr.dk/viden, at gravene er til tredimensionale kraftmålingsplader, som kan bruges til præcise målinger af gulvreaktionskraft. Det vil sige, hvor hårdt en atlet lander og sætter af; det vil sige trykker på grunden for at skaffe fremdrift/højde.

I dag foregår de biomekaniske målinger ved Aalborg Universitet i et lille laboratorium, hvor atleterne slet ikke kan komme op i fart. I fremtiden bliver det ikke noget problem på 60-meter banerne i atletikhallen. (Foto: © Aalborg Universitet, Aalborg Universitet)

Rend og hop og bliv filmet imens

Pladerne kan også bruges til at se nærmere på hop og springpræstationen også kaldet eksplosiv kraft og balancemålinger.

Og et nyt highspeed kamera skal indsamle kinematiske data - det vil sige bevægelsesdata fra alle dele af kroppen.

Med de målinger kan forskerne give direkte feedback til trænere og atleter.

Kropsjusteringer med modelberegninger

- Vi kan bruge kraftplatformene til at indsamle input til komplekse modelberegninger, som kræves en mere detaljeret analyse og som kan hjælpe med til bedre at forstå, hvordan bevægelserne fungerer, siger Uwe Kerting.

- Og vi kan sige, hvilke muskelgrupper der skal trænes for at øge præstationen for den enkelte atlet, siger han.

Det betyder også, at man kan justere atletens bevægelser, så de ikke belaster kroppen på en forkert måde, så der opstår skader.

Målet er de bedste og de kommende bedste

Målgruppen er både elitesportsfolk fra nær og fjern og de unge atleter i Aalborg Atletik og Motion.

Samarbejdet er på plads med den lokale atletikklub.

Og Uwe Kersting og hans kollegaer håber at få en aftale med Elite Sport Aalborg og så Team Denmark, der står for den overordnede koordinering af eliteidræt i Danmark.

I dag foregår de biomekaniske målinger ved Aalborg Universitet i et lille laboratorium, hvor atleterne slet ikke kan komme op i fart. I fremtiden bliver det ikke noget problem på 60-meter banerne i atletikhallen. (Foto: © Aalborg Universitet, Aalborg Universitet)