Badesæsonen er slet ikke forbi for Henrik Carl og Peter Rask Møller. De to biologer er gået i gang med at dykke langs hele Danmarks 7000 kilometer lange kystlinje, og de er langt fra færdige. Deres mål er at finde og registrere samtlige danske arter af saltvandsfisk.
Fiskearter i Svanemøllebugten
Biologerne har slæbt deres våddragter, dykkermasker og snorkler op på den nye bademole i Svanemøllebugten i København. Det er sensommervejr, men selv om vandet stadig er tåleligt for den almindelige badegæst bruger de våddragter.
- Efter en time i vandet kommer man nemt til at fryse, siger de. Selvfølgelig er de forberedte på lidt af hvert, men de skal kunne koncentrere sig. Henrik Carl har taget et net og en fiskebeholder frem, mens Peter Rask Møller klargør et undervandskamera.
Når de arbejder under vandet registrerer de alle de fiskearter, de møder på deres svømmetur. De to biologer har et meget skarpt blik for fisk. Ingen fisk undgår deres opmærksomhed, og ikke nok med det: De kan på stedet kende de fleste arter. I tvivlstilfælde indfanger de fisken og tager den med op i beholderen for at studere den på land.
Undervandsfotos skal indgå i et nyt Fiskeatlas
Peter Rask Møller har travlt med sit undervandskamera. På dykkerturene ved de danske kyster skal han sikre sig gode billeder af alle de fundne arter. De smukke tavler i de eksisterende fiskebøger er lavet efter fisk, der er taget ud af deres naturlige miljø. Men nu bliver der udgivet en bog med farvefotos af fiskene på deres hjemmebane.
Hvis biologernes arbejde går efter planen vil der i 2016 udkomme en bog hvor man kan læse om alle de arter af salt- og brakvandsfisk, vi kan møde i de danske farvande. "Atlas over danske saltvandsfisk", kommer den til at hedde. Og det skal nok gå efter planen, for de to har prøvet det før. I 2012 udgav de et tilsvarende atlas over danske ferskvandsfisk.
- Det er lavet til en meget bred målgruppe, siger Peter Rask Møller, - altså til helt almindelige naturinteresserede mennesker. Så skal den også kunne bruges til undervisning, til lystfiskere, til erhvervsfiskere og i det hele taget til den voksende del af befolkningen, som er ved at få øjnene op for, at man behøver ikke til at tage til de varme lande for at opleve en masse spændende havdyr.
17 fiskearter i Svanemøllebugten
De to biologer forsvinder i Svanemøllebugten og i en lille times tid ser man dem systematisk afsøge tangskoven og stenmolen. Da de kommer op, skal de skynde sig at notere samtlige de arter de fandt i bugten. Der var 17 arter i alt.
- Det er et havnemiljø med mange steder hvor fiskene kan gemme sig, siger Henrik Carl, og normalt vil man finde mange fisk og mange arter sådan et sted.
Peter Rask Møller sikrede sig blandt andet et portræt af en stor ål, en stime tobiser, og en toplettet kutling, der af en eller anden grund stod stille i vandet længe nok til at han kunne komme helt tæt på den og stille skarpt.
Endnu en lokalitet ved de danske kyster er blevet undersøgt. "Atlas over danske saltvandsfisk" er kommet et lille skridt nærmere sin fuldendelse. Men der er lang vej endnu. Mange tusind kilometer kystlinje venter på de to biologer. De skal også nå at gennemtrawle alle gamle registreringer af fiskearter i Danmark. Og så skal teksten til atlasset skrives.
Hør Natursyn: "På fiskejagt ved Svanemøllen"