I Sverige oplever man lige nu en bestand af ulve, bjørne, los og jærv, der er på samme niveau som i 1850. De store rovdyr var for 30 år siden truet af udslettelse.
Måske er det på tide at lære svenske børn, hvordan man skal håndtere mødet med en angrebslysten bjørn: Læg dig ned på ryggen og spil død!
Ulven lider under sit rygte
Og det kan være godt at vide. I de svenske skove alene, lever der cirka 3300 bjørne i alt. Hvad angår ulv, los og jærv - så trives de også. Bestanden af ulve er fx oppe på 400 - ligeledes på niveau med antallet i 1850. Der er altså stor fremgang for flere at de store rovdyr i Sverige - for 30 år siden var ved de ellers ved at blive udryddet.
- Ulven lider under sit rygte, tænk på Rødhætte og ulven, ulven er en der spiser små børn. Det dårlige rygte skal den af med, for sådan er det jo ikke, og sådan er det heller ikke for bjørne, siger Københavns Zoo's videnskabelige direktør Bengt Holst til P1 Morgen og fortsætter:
- Selvfølgelig skal man opføre sig fornuftigt, når man møder den slags, man skal ikke prøve at komme helt tæt på eller komme tæt på de unger man eventuelt ser. Opfører man sig fornuftigt er det ikke det helt store skrækscenarie at møde en ulv, siger han.
Pigtråd og minefelter
Murens fald i 1989 betød, at de store bestande af ulve i det gamle Østeuropa igen frit kunne bevæge sig i hele Europa.
- Man fjernede en stor fysisk barriere bestående af pigtråd og minefelter ned igennem Europa, det er klart at sådan en barriere har kunnet holde rovdyrene tilbage i øst. De begyndte at krydse fra det tidligere Østtyskland ind i Vesttyskland, fortæller han.
- Det er adskillige år siden man først så ulve i Hamburgs forstæder, og det er den samme vandring vi har oplevet her i Danmark, de er ude at opsøge nyt terræn, for når bestandene vokser østpå, så skal de jo sprede sig et eller andet sted hen, og så er der nogen af dem der går på strejf, fortæller Bengt Holst.
Ingen bjørne i Jylland
Det er ikke sandsynligt at vi kommer til at se bjørne strejfe rundt i Jylland, som vi det seneste år har set et par ulve gøre, mener Bengt Holst, men han vil ikke helt afvise, at det kan blive tilfældet, hvis bjørnene fortsætter den store fremgang.