Guld, sølv og bronze. De danske hjerter jublede, da roerne ved OL i London skaffede tre medaljer til Danmark sidste sommer.
Dansk Forening for Rosport har i mange år fokuseret på elitetræningen. Og selv om der er længe til OL i Rio, så fortsætter roernes træning. Målet er at være hurtigst, når det gælder - ved OL, VM, EM og World Cup.
Denne første weekend i maj får roerne på landsholdet ekstra hjælp af et smart mekanisk måleudstyr, et computerprogram baseret på matematiske og fysiske formler, der kan omsætte tal til ord, procenter, grader og kurver - og så opfinderen af det sindrigt udtænkte system, russeren Dr. Valery Kleshnev.
Han er kendt i den internationale roverden, fordi han kan få ekstra fart i bådene.
Tester to både
dr.dk/viden er søndag morgen taget til Bagsværd Sø uden for København, som er rolandsholdets daglige træningsbase.
Her skal Kleshnev og hans måleudstyr teste herrernes tunge dobbeltsculler og kvindernes dobbeltfirer.
Hyret ind fire gange i år
Kleshnev er biomekaniker. Det vil sige, at han kan undersøge, hvordan kroppen bevæger sig ved hjælp af mekanisk-fysiske målemetoder. Sidste år var han også inde omkring de danske roere.
Kleshnev er hyret ind fire gange i løbet af i år, og han er én af en række eksperter, som sportsforbundet bruger i samarbejde med Team Danmark.
De bruger også sportspsykologer, fysiologer, fysioterapeuter, læger og diætister.
Medvirkende til medaljer
- Så man kan ikke sige, at Kleshnev skaffer x antal medaljer til Danmark, men han er en medvirkende faktor. Det er slet ingen tvivl om, siger Mads Haubro, der er træner for de to både.
- Og Kleshnev hjælper rigtig mange af de gode ro-nationer som Australien og Storbritannien, og vi kan se, at de bruger hans teknikker, siger han.
Vinderne ligner hinanden
Mads Haubro forklarer, at man kan ro stærkt på flere forskellige måder.
- Men hvis du kigger på en OL-finale, så gør 80-85 procent af holdene noget bestemt teknisk, som får deres både til at gå stærkt. Det kan godt være, at det ser forskelligt ud, men der er nogle faktorer, som går igen, siger Mads Haubro.
Og det er Kleshnevs viden om det og hans brug af biomekanik, som trænerne trækker på, når de skal forbedre og skabe atleter.
Åretaget og trykket
De næste timer bliver først dobbeltsculleren så dobbeltfireren udstyret med avanceret måleudstyr og sensorer, der sender besked til en boks.
Noget udstyr er skruet fast, andet er klistret fast med gaffatape.
Måleudstyr på blandt andet årerne og sæderne måler vinklen på rotaget - altså hvor langt fremme roerne er på deres sæde, før de sætter årerne i vandet, og hvor langt tilbage i afviklingen af rotaget de er, før årerne forlader vandet.
Udstyret måler også, hvordan roernes tryk er gennem rotaget, og om årerne stikker for dybt i vandet. Og hastigheden på benene, og hvordan accelerationen er i starten af taget.
Måleudstyr på kroppen
De to mænd i dobbeltsculleren får også sat måleudstyr på overkroppen. Det er endnu ikke teknisk muligt i større både.
- Vi kan ikke mærke udstyret ud over elastikken i tøjet og elastikken i sædet, forklarer Sophus og Frank, mens de bliver spændt op af Kleshnev.
2000 meter derudaf
Og så ror de to både blandt andet 2000 meter i højt tempo med vejledning fra motorbåden med træneren og Kleshnev.
Mens en af Team Danmarks fysiologer og dr.dk/videns reporter kigger på og nyder solen og farten.
Inde på land bliver de mange data overført til Kleshnevs computer, og et par timer senere er analysen klar med kurver, tal og videoer.
Klare forbedringer i forhold til tidligere
Det er så her, at dr.dk/videns reporter står af forståelsesmæssigt.
Men jeg kan kort fortælle, at et par af roerne trækker mod styrbord; det vil sige, at de trækker mest med deres højre arm, i hvert fald når de er oppe i tempo.
Hvis tempoet - antal åretag i minuttet - sættes lidt op, kan den ene af bådene ro under verdensrekorden. Vi røber ikke her hvilken båd …
Og der er sket klare forbedringer på flere af de ønskede mål, så der er ros fra både træner og Kleshnev. Der er også plads til forbedringer. Det er jo hele tanken med Kleshnevs besøg.
Målet i år er udtagelse til VM i august i Sydkorea.