Klodens opvarmning er ikke til diskussion. FN og klimaforskere er enige om, at temperaturen på Jorden stiger.
Fx viste en klimarapport fra DMI i går, at temperaturen i Danmark i værste fald vil stige med 3,7 grader frem mod slutningen af dette århundrede.
Ikke desto mindre har man i september i år målt den største mængde havis på Antarktis, siden man begyndte at registrere omfanget af havis ved hjælp af satellitbilleder i slutningen af 1970'erne.
Det viser mangfoldigheden og kompleksiteten af Jordens klima, skriver NASA.
Klimaforandringer falder forskelligt ud
Claire Parkinson er en af de ledende forskere ved NASA's Goddard Space Flight Center. Hun mener, at havisen på Antarktis er et eksempel på, at klimaforandringerne falder forskelligt ud.
Fx vil temperaturen nogle steder på Jorden ligge under gennemsnittet, mens temperaturen stiger andre steder netop på grund af den globale opvarmning.
- Planeten som helhed gør, hvad der var forventet ved den globale opvarmning, hvor omfanget af havisen som helhed falder, siger Claire Parkinson.
- Men ligesom med den globale opvarmning vil ikke alle steder med havis opleve en nedadgående tendens i isens omfang, siger hun.
Hurtig produktion af ny havis
Hendes kollega Walt Meier siger, at varmere klima ændrer vejrmønstrene.
Sommetider vil vejrforhold bringe køligere luft til nogle områder. Og i Antarktis, hvor havis cirkler rundt om kontinentet og dækker så stort et område, skal der ikke meget til, før isen kan sætte rekord, forklarer han:
- En del af det er bare geografi og geometri. Uden nordlige barriere omkring hele omkredsen af isen, kan isen nemt udvide sig, hvis forholdene er gunstige.
Undersøger mulige forklaringer
Forskerne undersøger nu en række andre forklaringer på, hvorfor arealet af havis stiger på Antarktis.
Fx effekterne af lavtryk og særlige vindforhold, der kan skubbe isen sammen. I dag måler man kun områder af havet, hvor mindst 15 procent af havet er dækket af is.
Forskerne peger også på, at ændrede strømninger i havet kan presse koldere vand op til overfladen og på den måde være med til at danne ny is.
Jordens klima rummer stadig gåder
Forskerne bliver hele tiden bedre til at forudsige og forklare fænomener på Jorden. Men der mangler stadig noget.
Det understreger den antarktiske havis, hvor tingene ikke er gået helt som forventet, siger Claire Parkinson:
- Én efter én er forskerne ved at finde ud af, at bestemte variabler er vigtigere, end vi troede år tilbage, og én efter én er de variabler ved at blive indarbejdet i modellerne.
Herunder kan du se en video fra NASA, hvor man forklarer om havisen i Antarktis og Arktis.
https://www.youtube.com/watch?v=J_WWXGGWZBE