En ny rapport fra Verdensmetorologiorganisationen WMO, der hører under FN, viser en stor stigning i indholdet af CO2 i atmosfæren fra 2012 til 2013.
Niveauet var det højeste nogensinde, og det kommer bag på DR's meteorolog og vejrvært Jesper Theilgaard.
- Det er overraskende, at stigningen er så stor, siger han.
Havene optager mindre CO2
Det er imidlertid ikke muligt at placere skylden for de alarmerende niveauer endnu. Rapporten fastslår nemlig blot en tilstedeværelse af mere CO2, mens vi må vente på dataene for udledning.
Jesper Theilgaard mener, at det er effekter af den globale opvarmning, der fører til mere CO2, og derved gør problemet selvforstærkende. Stigningen kan nemlig skyldes, at havene optager mindre CO2, fordi de er blevet varmere.
Samtidig er der ingen tvivl om, at vi fortsat udleder mere CO2. Selvom vi har fået bremset stigningen en smule, stiger tallene hvert år.
- Og det vil de også gøre til næste år, fastslår Jesper Theilgaard.
Har krydset kritisk grænse
Niveauet af CO2-partikler måles i enheden ppm, der betyder 'parts per million' - på dansk 'dele per million'. Ppm fungerer på samme måde som procent, men selvfølgelig i langt mindre målestok.
I 2013 blev der målt 396 ppm CO2 i atmosfæren, og det bringer os meget tæt på en rød linie.
- Man har tidligere haft 400 ppm som et punkt, hvor det blev meget dramatisk. Og faktisk har vi været over 400 ppm i foråret, fortæller Jesper Theilgaard.
CO2 varmer Jorden op
Det høje niveau af CO2 er kritisk, fordi det er en direkte årsag til, at Jorden bliver varmere. Når solen sender varme ned mod planeten, bliver cirka havdelen opfanget af Jordens overflade, mens resten reflekteres og sendes tilbage i rummet.
Men de såkaldte drivhusgasser, hvoraf CO2 er den mest normale, fanger nogle af de reflekterede solstråler og sender dem tilbage mod Jorden.
Det fører til højere temperaturer, som ikke er godt for planeten. Det fører blandt andet til smeltende gletsjere, tørke og højere vandstande som følge af den smeltende is, der giver oversvømmelser.
Topmøde om to uger
Senere i september holder FN et topmøde i New York for at diskutere klimaspørgsmålet, og den nye rapport vil være et stærkt kort i hånden på generalsekretær Ban Ki-Moon.
- Han har længe haft på sin dagsorden, at landene må rette ind, og de her tal er med til at lægge et yderligere pres på politikerne, vurderer Jesper Theilgaard.
Det er imidlertid stadig for tidligt at håbe på at ny en aftale om egentlige reduktionsmål i New York. Det er COP21 i Paris i december 2015, der udses som mål til at nå en bindende aftale.
- Ban Ki-Moon lægger al sin vægt bag det her, så vi kan få en aftale i Paris næste år, siger Jesper Theilgaard.