Sæbeproducent vil bruge algeolie

Belgiske Ecover vil væk fra brugen af omdiskuteret palmeolie, men det får ikke miljøbevægelse til at juble.

Ecover vil erstatte palmeolie med olie produceret ved hjælp af mikoalger. (Foto: © Ecover, Ecover)

Verdens enorme forbrug af palmeolie i sæbeprodukter og mad belaster naturen, presser de truede dyrearter og mennesker på blandt andet Borneo, fordi man fælder regnskov og planter palmer.

I juli blev de store supermarkedskæder i Danmark enige om, at de vil gå over til palmeolie, der er certificeret med mærkningsordningen RSPO, fordi det sikre en mere bæredygtig produktion. De vil samtidig kigge efter alternativer til palmeolie.

Der findes alternativer som fx baseres på raps. Og lige nu er den belgiske producent af husholdningsmidler Ecover i gang med at udvikle et nyt vaskemiddel, hvor algeolie skal erstatte 14 procent af indholdet af palmeolie.

Det svarer til i første omgang fire procent af koncernens samlede produktion af sæbeprodukter.

Bioteknologisk proces

En partner i Brasilien er ved at udvikle den optimale type algeolie på en industriel bioteknologisk platform, der udnytter de olieproducerende evner som mikroalger har, oplyser Ecover til dr.dk/viden.

Sæbemidlet skulle egentlig have været på hylderne i Danmark i efteråret, men produktionen er forsinket. Og man er stadig kun i de tidlige stadier i forsøget på at bruge algeolie i produkterne.

Væk fra palmeolie

I forvejen bruger Ecover 100 procent certificeret palmeolie i deres sæber, og på sigt er ambitionerne meget større.

Ecover vil udfase palmeolie på grund af produktionsmetoden, der skader miljøet og truer dyr og natur.

- Selv om vi støtter initiativer såsom RSPO, der påvirker markedet til at bevæge sig i retning af en bæredygtig produktion af palmeolie, vil vi bevæge os væk fra at bruge palmeolie og palmekerneolie i vore produkter, hvor det er muligt, siger Adam Lowry, Sustainability Manager hos Ecover.

Produceres i lokalt på sigt

Algeolien skal i første omgang produceres på et anlæg i Brasilien, hvor mikroalgecellerne bliver 'fodret' med forskellige former for biomasse - så som sukkerrør, majs, halm og træfibre.

I fremtiden kan olien produceres stort set overalt i verden, hvor der er produktionsfaciliteter til rådighed.

- Og det gør det muligt at producere lokalt, siger Adam Lowry, der på den måde også mener, at koncernen begrænser udledningen af CO2, fordi man ikke skal fragte palmeolie over lange afstande.

Miljøbevægelse kalder det falsk løsning

Den danske miljøbevægelse NOAH har flere gange markeret, at den ønsker et alternativ til palmeolie.

Men allerhelst ser den, at verdens befolkning ændrer adfærd og nedsætter forbruget af sæbe og mad med olie.

Derfor er NOAH er kritisk over for Ecovers algeolie.

- Det hører under dét, som vi i miljøbevægelsen kalder 'falske løsninger'. Løsninger, der ved hjælp af teknologiske fif skal sikre 'bæredygtighed', uden at vi behøver at ændre adfærd. Hokus pokus, siger Bente Hessellund Andersen fra NOAH til dr.dk/viden.

Syntetisk biologi

Samtidig mener NOAH, at der ved algeolieproduktionen er tale om syntetisk biologi.

Syntetisk biologi vil sige, at man ved hjælp af cellefabrikker fremstiller olie i en fermenteringsproces. Og det er et skred i en forkert retning, mener NOAH.

- Denne teknologi har ikke været diskuteret offentligt hverken herhjemme eller andre steder, siger Bente Hessellund Andersen.

Ecover: Det handler om brugen

Ecovers siger til dr.dk/viden, at definition af syntetisk biologi varierer. Og ingen teknologi i sig selv har en værdi.

- Teknologi er i sig selv hverken godt eller dårligt; det er hvordan du bruger teknologien, der er afgørende, siger Adam Lowry.

- Vi føler, at vi har en forpligtelse til at undersøge teknologier, der potentielt kan løse nogle af vores mest genstridige miljømæssige og sociale problemer. Og hvis vi vælger at implementere disse teknologier, vil vi gøre det, som vi altid har gjort; ansvarligt, siger han.

Det er virksomheden Solazymes, der producerer algeolie ud af microalger. (Foto: © Solazymes.com, Ecover.com / Solazymes.com)

Sukkerrør som knap ressource

NOAH peger også på, at det er problematisk, at algerne ved hjælp af sukker fra sukkerrør producerer olie.

- Det er jo i forvejen en ressource, der er en enorm efterspørgsel på, siger Bente Hessellund Andersen.

- Så er vi tilbage ved det, at den bedste løsning vil være at spare på sæben, de fede småkager og diesel i transporten... Alt det som vi bare bruger løs af, siger hun.

Ecover siger, at sukkerrørene er miljømæssigt certificerede.

- Vores leverandør bruger kun sukker certificeret af Bonsucro, der attesterer, at sukkerrør dyrkes på eksisterende landbrugsjord, og at nyt land ikke omdannes til landbruget for dyrkning af sukkerrør, siger Adam Lowry.

Er Ecover og NOAH lidt enige?

NOAH mener også, at man skal kigge nærmere på, om der findes alternativer, der spreder produktionen af den olie, vi trods alt skal bruge.

- Så vi gør den mere lokal, og det ikke bare er nogle få steder på kloden, der skal bære hele byrden, siger Bente Hessellund Andersen.

Ecover er enig.

- Algeolie er en fantastisk måde at reducere brugen af olie i almindelighed. Fordi vi kan målrette den nøjagtige olie, vi har brug for og producere det uden nogen biprodukter og med langt lavere miljøkonsekvenser, siger Adam Lowry.

- Vi begrænser efterspørgslen efter åbent land til produktion af olie som palmeolie, der bidrager til skovrydning, klimaforandringer, ødelæggelse af levesteder, og social udstødelse, siger han.

Handler både om forbrugere og ansvar

Ecover mener også, at en effektiv miljømæssig løsning skal kombinere begrænsning af ressourcer og ansvarlig leverandørstyring.

- Dette kan opnås gennem en ændring i forbrugernes vane eller innovation som her med algeolie, der reducerer mængden af olie, der er nødvendig for at udføre en bestemt funktion. Vi ser helst begge dele, siger Adam Lowry, Sustainability Manager i Ecover.