Forbrugerne skal i fremtiden lettere kunne finde produkter med bæredygtig palmeolie.
Detailhandelen har sammen med brancheorganisationen Dansk Erhverv lavet en aftale om at fremme brugen af certificeret palmeolie.
Det vil sige, at man ikke fælder truet regnskov i Sydøstasien for at få plads til palmeolie-plantager, der bliver plantet regnskovstræer andre steder i landene, ligesom man begrænser brugen af sprøjtemidler - til gavn for både truede dyr, klimaet, naturen og lokalbefolkningen.
Men miljøbevægelsen NOAH mener ikke, at certificeret palmeolie har noget som helst med bæredygtighed at gøre.
Certificeret palmeolie i egne mærker
Dansk Erhverv og detailhandelen offentliggjorde sidste lørdag deres initiativ om at gå efter den internationalt anerkendte standard for certificeret bæredygtig palmeolie, Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO) i supermarkedskædernes egne mærker.
Men en certificering vil legitimere Danmarks fortsatte og udvidede udnyttelse af fortrinsvis indonesiske og malaysiske landområder.
Og det kommer til at gå yderligere ud over klima, biodiversitet og lokale befolkningsgrupper, siger NOAH til dr.dk/viden.
Skåner ingen skov
- En omlægning til RSPO i Danmark skåner ikke en kvadratmeter skov i Indonesien eller andre steder, siger Bente Hessellund fra NOAH.
- I stedet vil endnu flere dyr og mennesker miste deres livsgrundlag og klimaet vil lide stor skade, hvis forbrugere forledes til at tro, at de med god samvittighed kan købe produkter, der indeholder RSPO-palmeolie, siger hun.
Ifølge NOAH kan RSPO ikke forhindre, at den certificerede palmeolie kan dyrkes på marker, der bliver overtaget fra nuværende landbrugsproduktion.
Dermed risikerer man at tvinge landmænd til at opdyrke nye jord ved at rydde skov andre steder til skade for klimaet, biodiversitet, dyreliv og lokalbefolkningen, siger NOAH.
Burde finde alternativ til palmeolie
Palmeolie bliver brugt i mange fødevarer som vegetabilsk olie og i sæbeprodukter, og behovet stiger voldsomt i hele verden.
NOAH mener, at selve størrelsen af palmeolie-produktionen er afgørende for, at der aldrig kan blive tale om bæredygtig produktion.
Og derfor bør industrien gå efter at finde alternativer, der kan erstatte brugen af palmeolie.
Der er også uenighed om bæredygtig soja
I marts faldt et dansk initiativ for at sikre indkøb af certificeret soja til foder til danske dyr til jorden, fordi organisationen Landbrug og Fødevarer og NOAH trak sig.
Der var man også uenige om, hvorvidt mærkningsordningen for certificeret soja - der svarer til ordningen med palmeolie - reelt sikrer bæredygtighed.