- •
Køkkenhaven og køkkenet som det centrale omdrejningspunkt for læring på en skole
- •
En kostald i byen
- •
Boligområde med fælles køkkenhave
- •
Fiskerestaurant på mole i havnen med egen muslingemark
- •
Stormflodssikring og vandrensning med alger og piletræer
Det er fem visionære bud på, hvordan man integrerer urban farming - fødevareproduktion i byområder - med arkitekturen.
Forslagene kommer fra en gruppe nyuddannede civilingeniører i arkitektur fra Arkitektur & Design ved Aalborg Universitet. Og i weekenden viste de projekterne frem ved den store videnskabsfestival Science in the City i København.
Både mad og læring
- I dag ser man ofte urban farming som fødevareproduktion på en byggetomt eller et tag, der ikke bliver brugt. Vi mener, at når vi laver nybyg, skal urban farming integreres fra begyndelsen, siger Hans Ramsgaard Møller.
Og det handler både om mad og læring, forklarer Patrick Ronge Vinther.
- Vi vil oversætte urban farming til andre værdier, fx læring. Ved at bringe en kostald ind i byen så lærer vi byens befolkning noget om de fødevarer, som vi omgiver os med.
- Det samme gælder for projektet med skolen med køkkenhaver, hvor man har en tæt kontakt til den mad, der bliver serveret på skolen. Man integrerer køkkenhaven i undervisningen, så køkkenet bliver det store centrale omdrejningspunkt, siger Patrick Ronge Vinther.
Behov for at komme tæt på naturen
Rundt om i de danske byer skyder fælleshaver op i bybilledet, og i lørdags åbnede Københavns første 'landbrug på tag'. Og de nyuddannede civilingeniør i arkitektur mener, at deres projekter griber en tendens i tiden.
- Vi ser en masse folk, som er villige til at putte både tid og penge ind i at dyrke grøntsager i byen. Der ligger enormt meget potentiale gemt i den mængde arbejdskraft og socialt engagement, som folk giver. Det engagement vil vi gerne vise gennem arkitekturen, siger Hans Ramsgaard Møller.
Engagmentet viser også, at mennesker vil tættere på naturen, mener Patrick Ronge Vinther:
- Det er en reaktion på, at vi flytter fra landet til byen - en måde ligesom at få naturen med. Det viser også, at mennesker har et meget stærkt behov for at komme tæt på naturen gennem urban farming, mener Patrick Ronge Vinther.
Visionært bud som inspiration
Jævnligt hører man om naboer, der klager over lugtgener og fluer fra nærliggende landbrug. Så spørgsmålet er, hvor realistisk forslaget om kostalden er?
- Det er et projekt, og vi har taget os den frihed, at vi tænker lidt mere visionært, end hvis det var noget, som skulle realiseres, siger Hans Ramsgaard Møller.
- Vi synes som civilingeniører i arkitektur, at vi skal tage de trends og de strømninger, der er i samfundet og prøve at vise dem på en visionær måde, siger han.
Aalborg ændret gennem urban farming
De fem bud er udarbejdet som et eksempel på, hvor man kan ændre byen Aalborg ved hjælp af urban farming.
Aalborg Kommune er med som samarbejdspartner, fordi kommunen har bedt om at få nogle ideer til, hvordan man kan tænke urban farming ind i byen.
Og Patrick og Hans håber, at kommunen vil tage delelementer og brug dem i forbindelse med en ny visionsplan for, hvordan Aalborg skal være i 2020.
Udstillingen er rejst hjem fra videnskabsfestivalen. Nu bliver projekterne udstillet på Utzon Center i Aalborg mellem den 26. juni og 31. juli 2014.