Danske droner kan måle luftforurening fra skibe

Det danske firma Explicit har udviklet en drone, der skal holde øje med skibes luftforurening.

Det er sådan en drone her, som virksomheden Explicit har udviklet til at måle luftforurening. (Foto: © Martin Kaufmann, Martin Kaufmann)

I fremtiden tør ingen kaptajner sejle gennem de danske farvande og forurene luften med farlige partikler fra skibsbrændstoffet.

De vil nemlig aldrig kunne vide sig sikre for ikke at blive afsløret, for de danske myndigheder vil være på udkig efter dem uden selv at blive set.

Det danske firma Explicit i Lyngby nord for København har udviklet en drone, der kan flyve ud og lægge sig i røgfanen fra skibe. Og 20 sekunder senere melder dronen tilbage til folk inde på land, om skibet overholder reglerne for luftforurening.

Forskellige typer brændstoffer

I dag sejler skibene med forskellige typer brændstoffer i forskellige tanke. Der er ikke ens regler rundt i verden, og derfor skifter man brændstoffer undervejs. Fx når man sejler tættere på land.

Det koster bare ekstra, og derfor ved myndighederne, at der bliver snydt med brændstoffet.

Den særlige drone er udviklet netop til at undersøge luftforurening.

Kan dække alle danske farvande

Dronen har en spændvidde på tre meter, så den har en opdrift ligesom svævefly. Den kan nå op til 100 meter, men vil normalt skulle ligge i en højde på 65 meter.

Den kan flyve i tre timer på en batteriopladning. Det svarer cirka til en tur på 90 km ud og 90 km hjem.

Undervejs på sådan en tur regner man med, at dronen kan tjekke to skibe, og ifølge Explicit kan dronerne dække alle danske farvande. Det gør dem til gode vagthunde.

- Det er svært at vide, hvornår en drone dukker op. Og i princippet kan du jo sende en helt sværm af droner ud og tjekke skibe. Det er et billigt alternativ til de fly, man i dag bruger, siger Jon Knudsen, der er direktør i Explicit.

Myndighedsdroner på vej

Problemet er, at man i dag ikke må flyve med droner i den størrelse og i den højde uden at have et følgefartøj med.

Men Trafikstyrelsen arbejder på at ændre reglerne, så man kan kategorisere droner som 'myndighedsdroner', som har særlige beføjelser for at håndhæve loven.

Og derfor forventer Explicit, at deres teknologi bliver taget i brug inden for et par år.

Miljøstyrelsen støtter droneprojektet

Miljøstyrelsen har også støttet virksomheden med en million kroner til udviklingen af dronen. Og tirsdag var miljøminister Kirsten Brosbøl ude og se på en testudgave af dronen.

I sidste uge lancerede regeringen en ny 'luftpakke', hvor man sætter 149 millioner kroner af til initiativer, der skal gribe ind mod luftforurening.

I forvejen har Miljøstyrelsen også støttet et projekt på Teknologisk Institut i Aarhus, der er gået sammen med en række virksomheder om at udvikle en 'kunstig næse' som skal sættes på Storebæltsbroen for også at undersøge luftforurening fra skibe.