Fødevaremangel? Klimaet kræver nye kornsorter i Europa

Klimaforandringer vil påvirke hvedeproduktionen, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Klimaforandringerne kan give for lidt vand og for meget varme, når planten er tørstig, for meget kulde, når planterne har startet væksten i foråret, eller endeløst regnvejr når afgrøden skal høstes, fastslår ny forskning fra Aarhus Universitet. (Foto: © Line Rasmussen DR Fyn)

Fremtidens klima bliver præget af ustadigt vejr, og det kan være fatalt for verdens fødevareforsyning, fordi vejret vil påvirke hvedeproduktionen i Europa.

Forskere fra blandt andre Aarhus Universitet konkluderer, at der er stor risiko for ugunstige vejrforhold med for meget eller for lidt varme og vand på de forkerte tidspunkter.

Eftersom Europa står for 29 procent af verdens hvedeproduktion, kan det få afgørende betydning for fødevareforsyningen på Jorden, hvor FN forudsiger, at der i 2050 vil være ni milliarder munde at mætte.

Løsningen kan være at tænke i nye mere hårdføre kornsorter, siger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

30 procent risiko for ugunstigt vejr

Forskerne har kombineret en række klimamodeller, der forudser, hvordan fremtidens klima vil udvikle sig, med den seneste viden om udledning af drivhusgasser.

På den måde har de beregnet, hvor stor sandsynlighed, der er for, at hvedeproduktionen 14 forskellige steder i Europa vil blive ramt af ét eller flere ugunstige vejrforhold fra såning til høst i perioden 2051 til 2070.

Sandsynligheden for, at hvedeproduktionen bliver ramt af bare ét vejrfænomen er 30 procent, nogle steder endda højere, skriver DCE - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

Behov for at tilpasse afgrøderne

Klimaforandringerne kan give for lidt vand og for meget varme, når planten er tørstig, for meget kulde, når planterne har startet væksten i foråret, eller endeløst regnvejr når afgrøden skal høstes.

Derfor er der brug for at man allerede nu tænker i at tilpasse afgrøderne til nye vejrtyper, siger Jørgen E. Olesen:

- Der er stor sandsynlighed for, at vi vil opleve misvækst og nedgang i høstudbyttet i hvede.

- Det er derfor afgørende at udvikle tilpasningsstrategier, herunder fremavl af hvedesorter, der tager højde for, at vi med stor sandsynlighed vil komme til at opleve flere ugunstige vejrforhold i løbet af en enkelt sæson, siger han.

Det gælder ikke kun hvede

Aarhus Universitet har samarbejdet med forskere i Tjekkiet, Finland, Spanien, Tyskland og Storbritannien.

Ifølge forskerne vil samme vejrforhold også skade andre typer afgrøder end hvede.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.