Uenighed om bæredygtighed kostede sojaaftale

Landbrugets organisationer går enegang med egen sojapolitik, mens WWF håber på en fælles aftale om palmeolie.

Sojabønner på en mark syd for provinsen Santa Fe i Argentina, 2008. (Foto: © Seba864, Wikimedia Commons)

Der kommer ikke nogen fælles dansk aftale om indkøb og import af bæredygtig soja. Det stod klart torsdag eftermiddag.

I fire måneder har NaturErhvervstyrelsen holdt møder med op imod 30 repræsentanter fra landmændenes organisationer, fødevareproducenter, sæbeproducenter og lignende, supermarkedskæder og interesseorganisationer.

Målet var en fælles aftale om RTRS-certificering af soja.

På det afsluttende møde meddelte Landbrug & Fødevarer, at organisationen ikke ville være med i en aftale.

Gade: Unødigt bureaukrati

Ifølge den administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, kunne man ikke se, at udkastet til en fælles erklæring/aftale med RTRS-ordning ville gøre sojaimporten mere bæredygtig.

- I erklæringen lægges der op til et utroligt bureaukratisk og unødvendigt arbejde, som kun vil betyde, at argentinske landmænd og grovvareselskaber skal til at bruge kostbar tid på at udfylde papirer og have besøg af internationale kontrollanter, siger Søren Gade.

- Jeg mener, vi vil sende et uheldigt signal til vores samarbejdspartnere med denne tilgang, siger han.

Positivt besøg i Argentina

Søren Gade henviser til, at han netop har besøgt landmænd og grovvareselskaber i Argentina, og det var en positiv oplevelse.

- De argentinske landmænd, der leverer soja til os, er både dygtige og samvittighedsfulde. Vi har absolut ingen grund til at overdænge dem med nye bureaukratiske byrder. Det bliver sojaen ikke mere bæredygtig af, siger Søren Gade.

Seks egne regler for bæredygtig import

Landbrug & Fødevarer har for nyligt udarbejdet dets egen sojapolitik med seks kriterier for import, som, organisationen mener, sikrer mere bæredygtighed.

Og den sojapolitik vil organisationen nu følge og videreudvikle på.

Miljøorganisation trak sig fra arbejdsgruppe

Miljøorganisationen NOAH forlod arbejdsgruppen aftenen før det afgørende møde i NaturErhvervstyrelsen - også efter at have læst udkastet til en fælles erklæring.

Miljøorganisationen kunne heller ikke støtte planen om at RTRS-certificere soja- og palmeolie-importen.

- Vi er glade for, at certificerings-aftalen ikke blev til noget for soja. Hovedårsagen til, at aftalen ikke kom hjem, var jo, at nogle mener, at RTRS vil for meget, mens vi jo altså mener, at ordningen vil for lidt, siger Nanna Clifforth fra NOAH til dr.dk/viden.

Håber, man genstarter processen

NOAH har fra begyndelsen kritiseret, at man målrettet gik efter RTRS-certificeringen.

NOAH er stærkt kritisk over for hele den måde, den danske landbrugsproduktion foregår på, og mener også, at man skal kigge efter alternativer til soja i form af hjemmedyrket foder.

- Vi håber, at NaturErhvervstyrelsen vil genstarte processen og invitere folk med, som ikke kun er fortalere for RTRS. Så man åbner op for andre ordninger, siger Nanna Clifforth.

WWF er skuffet

Verdensnaturfonden WWF står bag RTRS-ordningen, og derfor er organisationen naturligvis skuffet over, at Landbrug & Fødevarer har trukket sig.

Ifølge WWF er hovedproblemet med landbrugets seks egne kriterier for bæredygtigt indkøb og import af soja, at der ikke indbygget en ordentlig form for dokumentation fra landmænd og handelshuse, som opkøber og sælger sojaen videre.

Og kriterierne er ret åbne for fortolkning.

På den måde kan man ifølge WWF ikke være sikker på, at producenter og handelshuse reelt er bæredygtige.

Merpris på svinekød ved certificeret soja

En rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet konkluderede for nyligt, at merprisen for at gå over til RTRS-certificeret soja ville være på mellem 0,59 øre og 1,39 øre pr kilo svinekød. Et gris vejer i snit 82 kilo.

- Dansk landbrug forsøger både herhjemme og internationalt at markedsføre sig som meget miljøbevidste, siger generelsekretær i WWF's danske afdeling Gitte Seeberg.

- Men man er tilsyneladende ikke villige til at bruge så meget som under én øre ekstra pr. kg svinekød på at sikre, at produktionen ikke går ud over mennesker og natur, siger hun.

Ros til erhvervslivet

WWF glæder sig imidlertid over, at arbejdsgruppen i regi af Dansk Erhverv herunder de store supermarkeder fortsat vil diskutere mulighederne for et fælles initiativ til certificering af palmeolie.

- Vi har gennem det sidste års tid set et markant stemningsskift i erhvervslivet. En del virksomheder verden over og i Danmark er blevet opmærksomme på, at de har et ansvar og kan spille en positiv rolle for de tropiske skove og de truede dyr, siger Gitte Seeberg

Flere lande går foran, mener WWF. I Sverige, Holland, Frankrig og UK er der initiativer, som skal sikre, at al palmeolie er ansvarligt produceret senest i 2015.