Kommuner opgør affald forskelligt

Den nye affaldsplan kræver, at man kan sammenligne affaldstal. Derfor skal man finde en løsning.

I 2022 skal vi genanvende mindst 50 procent af vores husholdningsaffald. Og i 2016 tjekker miljøministeren, hvor langt de enkelte kommuner er kommet. (© Colourbox)

I 2022 skal vi genanvende mindst 50 procent af vores husholdningsaffald. I dag ligger vi på 22 procent.

Og mange af os har nok hørt om, hvor langt vi er med genanvendelse og sortering i vores egen kommune og nabokommuner.

Men vi bør sikkert tage tallene med et vist forbehold. For der er tilsyneladende problemer med den måde, som man opgør tallene på.

Det skal være lettere at indberette skrald

Affaldsplanen (Ressourceplanen) blev fremlagt i oktober efter at have været på vej i mange måneder. Undervejs har kommuner gang på gang peget på, at de havde problemer med at indberette deres data for affald.

Derfor skal Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening og DAKOFA, Dansk kompetencecenter for affald, hen over foråret sammen kigge på, hvordan man kan gøre indberetningen af data for affald meget bedre.

- Vi skal have de her data helt på plads, vide hvordan man melder ind, og vide hvad der sker med tallene, så man bruger dem på samme måde fra kommune til kommune og kan samle genanvendelsesprocenter, siger Ole Morten Petersen, direktør i DAKOFA.

Luftede atter tvivlen

dr.dk/viden mødte Ole Morten Petersen på en affaldskonference, som DAKOFA holdt tirsdag, en uge før høringsfristen for affaldsplanen udløber.

På konferencen kunne kommuner, affaldsselskaber og interesseorganisationer stille spørgsmål til affaldsplanen.

Og der luftede man atter tvivlen om de indberettede tal. Og at det vil være svært at få borgerne med, hvis tallene viser sig at være forkerte.

Nødvendigt at kende udgangspunktet

- Problemet med registrering af mængderne af affald skal løses her og nu, for det er afgørende for, hvor man står i dag, siger Morten Ole Petersen.

- Og ellers er det også umuligt at finde ud af, hvor langt kommunerne er nået i 2016, når ministeren skal ud og lave et servicetjek, og så igen i 2022 hvor vi skal se, om vi er nået op på 50 procent, siger han.

Miljøstyrelsen: Vi skal vide, hvor affaldet er

Flere af Miljøstyrelsens fagmedarbejdere deltog på konferencen. Blandt andre funktionsleder Niels Bukholt.

- Vi skal forbedre vores affaldsdatasystem, så vi ved, hvor affaldet er i Danmark, og hvor det går hen. Vi skal have valideret data, som alle kan stole på, siger han til dr.dk/viden.

Miljøstyrelsen har også folk siddende klar til at hjælpe kommunerne, hvis der er tal, som de ikke forstår.

Det handler om tal - men mest om affald

Niels Bukholt peger dog samtidig på, at selv om det handler om tal i sidste ende, så er dagsordenen her og nu at gå hjem i kommunerne og kigge på, hvordan man kan genanvende mere:

- Det handler om, hvad du kan gøre med dit affald - uanset om genanvendelsesprocenten ligger på 22 eller 75, siger Niels Bukholt.

- Kan du komme videre eller ikke komme videre? Og hvor godt kan du gøre det? siger han.