I fremtiden skal vi sortere og genbruge meget mere affald, end vi gør i dag. Det er kort fortalt essensen i en ny affaldsplan for Danmark.
1. januar træder de cirka 600 beboere i landsbyen Tversted nær Hirtshals ind i fremtidens Danmark uden affald.
Som et forsøg skal landsbyens borgere hele næste år tænke genbrug i stedet for affald og på den måde sørge for, at kun ganske lidt affald ender på forbrændingen.
Op til folk selv hvordan de vil gøre
I foråret deltog 100 husstande i et lignende forsøg bare over en måned i Hjørring og Brønderslev Kommuner med det fælleskommunale affaldsselskab AVV, som leder af projektet.
Resultatet var, at familierne reducerede affaldsmængden med 51 procent.
Nu bliver det Tversted-borgernes tur til at sortere affald i en række forskellige bøtter og beholdere og aflevere dem på genbrugsstationen. Det er op til folk selv, hvordan de vil gøre det.
Affald hænger tæt sammen med livsstil
- Det er ikke nyt at sortere affald. Men det er nyt, at borgere skal sætte fokus på affald allerede inden det kommer så vidt, at det bliver affald, siger projektleder på Nulskrald Lene Høg fra AVV til dr.dk/viden.
- Det handler om folks måde at leve på, at købe ind på, at spise på og sortere affald på. Deres livsstil er jo med til at skabe det affald, som senere skal håndteres, siger hun.
Landsbyen som skraldeløst minisamfund
Det er frivilligt at være med i affaldsprojektet. Og nogen vil sikkert vælge det fra.
Ved forsøget i foråret boede folk spredt rundt i to kommuner. Netop dét, at man vælger et lille samfund som Tversted, håber Nulskrald-projektet kan få flere folk med i løbet af året og udvikle idéer til fælles løsninger.
- Med Tversted får vi et samfund på banen, hvor der i forvejen er en masse initiativer i gang. Folk er allerede vant til at arbejde sammen, siger Lene Høg.
- Og det kan bære ideer videre på en anden måde, end hvis man bor spredt, siger hun.
Kan udnytte opbakning til lokalbutikker
Tversted er en slags enklave med to købmænd i et større samfund. Og selv om familierne også køber ind store steder, så vil man gerne støtte lokalbutikkerne. Det kan man udnytte affaldsmæssigt.
På et informationsmøde i landsbyen for et par uger siden talte borgerne om, at det kunne være smart at købe varer i mindre mængde og uden emballage - fx løse æg.
Eller man kunne lægge emballagen i lokalbutikken og så selv sørge for noget at fragte varerne hjem i.
Tæt sammenhold og stor interesse
Så når en gruppe Tversted-borgere mødes med AVV igen om et par uger for at aftale nærmere om nulskrald-projektet, deltager brugsuddeleren også i mødet.
Det samme gør en repræsentant for turistforeningen, en lokal kunstner og drivkræfter bag byens musikfestival.
Der vil stadig være lidt affald
Selv om kampagnen hedder Nulskrald, vil der dog stadig være affald, der skal forbrændes.
- Der vil også være situationer, hvor genbrug kan blive så besværligt eller giver en for lille miljøgevinst, siger Lene Høg.
Fx hvis mængden af en særlig type affald er meget lille, og skal håndteres på en speciel måde på et anlæg og fragtes langt væk.
Målet er, at Tversted-borgerne ved udgangen af 2014 har reduceret mængden af affald, der skal brændes af med 30 procent.
Herunder kan du se en video, som AVV har lavet om borgermødet i Tversted.
https://www.youtube.com/watch?v=RnGm0gt-JZg