Helt overordnet sender det et vigtigt signal om, at sætte fokus på genanvendelse af vores ressourcer.
Sådan siger Peter Bjerregaard fra bæredygtighedsnetværket Omstilling nu til dr.dk/viden, der er meget glad for regeringens nye plan om, at genanvende vores ressourcer bedre.
- Hvis alle i verden skulle forbruge lige så meget som en gennemsnitsdansker, skulle vi have 3½ jordklode til formålet, siger han. Og derfor skal der ændringer til.
Og han tror at ressourcestrategien, som han kalder gennemarbejdet og med et realistisk ambitionsniveau, kan få tag i regeringens fremtidige arbejde for, at sikre en bedre genanvendelse af vores ressourcer.
- Strategien har en bred opbakning hele vejen rundt i regeringen og det er en vigtig pointe, for at sikre succesen, siger han til dr.dk/viden.
Der skal naturligvis sikres et ejerskab blandt borgerne og forbrugerne, men det kræver også, at det politiske system rykker samtidigt, forklarer han.
Realisme er vigtigere end høje ambitioner
Han hæfter sig ved, hvordan de fleste store ideer om at ændre verden gennem de seneste 40 år er strandet, fordi de har været ude af trit med økonomien og almindelig menneskers hverdag.
- Man kan altid kritisere strategien for ikke at være ambitiøs nok, men man bliver også nødt til at acceptere, at man ikke kan ændre verden på en dag, siger han.
Men i forhold til at sikre genanvendelse og cirkulær økonomi, hvor den ene mands affald bliver til den anden mands råmateriale, vil strategien blive hjulpet godt på vej af stigende priser, vurderer Peter Bjerregaard:
- Fossilt energi har været for billigt og råvarerne eksploderer i pris i disse år, siger han. Derfor skal der ske noget.
Internationale organisationer understreger behovet for bæredygtighed
Vores nuværende forbrug er ikke bæredygtigt og det skal vi sætte fokus på, siger han og minder om, at genanvendelse af ressourcer ikke kun er noget vi kun går herhjemme i Danmark og taler om:
- Det at internationale organisationer som World Economic Forum, OECD og FN sætter fokus på dette område, understreger jo bare behovet for en mere bæredygtig omgang med vores ressourcer, siger Peter Bjerregaard og slutter:
- Dette handler hverken om at være højreorienteret eller venstreorienteret. Det handler derimod om at handle med rettidig omhu og tænke langsigtet.