Korallers udbredelse sat i system

Med computersimulation har forskere dannet sig et godt overblik over korallers formering.

En udvokset Porites astreoides koral, fotograferet på havbunden, ud for kysten i Honduras. (Foto: © John Anderson, Scanpix)

Verdenshavenes koralbestande har det skidt. Forhøjet surhed truer de farverige, men sarte organismer og derfor er det vigtigt, at lære mere om, hvordan koraller formerer og spreder sig.

Når de smukke gevækster på tropernes havbunde formerer sig, lægger de æg, der flyder rundt med havstrømmene, for så at sætte sig fast på et koralrev et sted og vokse sig store, modne og farverige.

Computerspil med korallers æg i hovedrollen

Æggenes færd rundt i havsystemerne er derfor korallernes eneste mulighed for at sprede sig og nu har amerikanske og britiske forskere kortlagt deres ruter, ved at simulere de enkelte ægs rejse gennem et computerprogram. Det fortæller geograf og Ph.d. studerende Sally Wood fra universitet i Bristol. Hun er en del af holdet, som netop har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Global Ecology and Biogeography.

- Vores system minder om et computerspil om koralægs spredning, forklarer hun i en mail til dr.dk/viden. De forskellige koralarters æg er blevet simuleret i computerprogrammet og bliver så sluppet løs fra steder i havet, hvor man ved de gror, for at flyde med havstrømmene rundt.

- På samme måde, som vindretninger ændrer sig, er havstrømmene heller ikke de samme hele tiden, fortæller hun videre. Så forskerholdet proppede samtidigt data fra 8 års havstrømsmålinger ind i programmet, for at sikre at alle tænkelige variationer indgik.

Rejsemønstre kortlagt

Derudover måtte forskerne tage højde for, at en vis procentdel af korallernes æg dør eller bliver spist undervejs, samtidig med at de har en begrænset levetid.

Ved at sammensætte alle disse informationer, kunne Sally Wood og hendes kolleger begynde at plotte de enkelte ægs rejsemønstre ind på et kort.

På den måde fik gruppen dannet et billede af hvilke koralæg, der var i stand til at rejse fra et rev til et andet, samtidig med at de fik en god ide om, hvilke koralrev der var særligt isolerede og dermed særligt udsatte.

- Med vores data kan vi nu forudsige hvor et enkelt æg, der stammer fra et specielt sted som Great Barrier Reef, vil afslutte sin rejse, forklarer hun.

Første af flere skridt

Arbejdet med at forstå korallernes fascinerende formering er kun lige startet og holdet vil arbejde videre, for at få svar på spørgsmål om hvor faren for at blive spist er størst, hvor klimaet er hårdest ved æggene og den voldsomme konkurrence om de bedste pladser på revet.

Porites astreoides koralæg som det ser ud, når det er en dag gammel (Foto: © Dr Sam dePutron, Bermuda Institute of Ocean Sciences)