For få uger siden var der brand i Klosterhede Plantage vest for Struer. Det var heldigvis forholdsvis let at få slukket branden. Og skaderne var få.
Men hvert år hærger skovbrande store områder af skov rundt i verden. Alene i Europa bliver op imod 500.000 hektar skov årligt ødelagt.
En ny type brandslange kan forbedre slukningsarbejdet og redde liv og ejendom.
Mennesker dør under slukningen
Skovbrande koster mange penge. De belaster også klimaet på jorden på grund af den langsigtede effekt på den globale opvarmning. Og i Europa mister 15 mennesker - fortrinsvist brandmænd - ulykkeligvis livet hvert år ved naturbrande.
I dag kan brandslanger normalt kun klare op til 350 graders varme i 1 minut, mens den nye slange kan klare op til 400 grader i mere end 15 minutter.
Det vil gøre det lettere at slukke brande, og det vil samtidig give slukningsfolkene bedre muligheder for at komme i sikkerhed, hvis fx branden pludselig blusser op igen.
Svært at vide, hvordan skovbrande udvikler sig
Det er nemlig svært at forudsige, hvordan naturbrande udvikler sig.
Selv om det ser ud som om, at branden er slukket, kan den ligge og ulme i underjorden, og så styrter overfladen måske sammen efter nogle timer.
- Der kan ske mange frygtelige ting ved naturbrande, der spreder sig over et stort område. Man kan pludselig blive fanget, hvis vinden vender, og branden blusser op igen, siger Michael Rasmussen fra Center for Uddannelse i Beredskabsstyrelsen.
Beredskabsstyrelsen: Godt med sådan en slange
Michael Rasmssen har med brandmandsuddannelsen at gøre. Han mener, at det vil være en fordel med en slange, der er mere modstandsdygtig.
- I det daglige beredskab vil sådan en type slange ikke betyde så meget. Men ved større hændelser som naturbrande har det stor relevans fx i Middelhavslandene, siger han.
Brandslangen er udviklet gennem et EU-støttet projekt - FIRELI - med ni forskellige europæiske partnere fra seks lande: Italien, Finland, Frankrig, Grækenland, Spanien og Storbritannien.