Skraldespande hitter i Roskildelejre

Tro det eller ej: Folk stjæler skraldespande fra hinanden for at holde lejren ren.

Mange kommer mange forbi efter DropBucket-skraldespande. Fra højre: Andreas, Heiða, Marie og nysgerrige festivalgæster (Foto: © Kristina Linde Hansen, DR Videnskab)

Gæsterne på Roskilde Festival vil meget gerne rydde op. Så længe det altså kan foregå siddende med en kold øl.

For et par måneder siden blev Innovationsprisen overrakt i forbindelse med Forskningens Døgn.

Med i finalen var tre DTU-studerende, med DropBucket - en miljøvenlig skraldespand af pap. De tre studerende har siden indgået et samarbejde med Roskilde Festival.

Og efter skraldespandenes første døgn i smatten, fanger jeg de tre studerende: Marie Stampe Berggreen, Heiða Gunnarsdottir Nolsøe og Andreas Bruun Nørballe.

Renheden er overraskende populært

De tre har opstillet og uddelt 300 DropBucket-skraldespande på festivalens campingområde B, og responsen har været over alt forventning.

Det er egentligt meningen, at man skal fylde skraldespandene med affald, og derefter smide skrald og spand ud i opsatte containere.

Det viser sig dog, at gæsterne er blevet så glade for deres skraldespande, at de sætter affaldssække i dem og så smider sækkene ud, mens selve spanden får lov til at blive stående.

Natlige tyvetogter

Derudover er spandende blevet så populære, at der næsten er gået sport i at stjæle dem fra hinandens lejre i ly af natten. Derfor var der allerede dagen efter uddelingen masser af folk forbi de tre for at spørge efter flere skraldespande.

Skraldespandene har da også klaret de første par dage med bravour, og overlevet både vand og vind.

(Foto: © Kristina Linde Hansen, DR Videnskab)

Spandene er godt nok lavet af bølgepap, men overfladen har fået pålagt en ganske tynd gummihinde.

Selve spanden er kegleformet, så den får et lavt tyngdepunkt og derfor ikke vælter i den temmeligt friske vind, der har kendetegnet festivalen.

Desuden er der huller i bundens hjørner mens midten er hævet - så kan sjatter af øl og papvin flyde ud igen.

Miljøvenlig og effektiv

Modsat de gængse skraldespande, er Dropbucket uafhængig af et stativ - de kan stå selv, mens de almindelige sække, der uddeles til lejrene, typisk ligger og roder mellem teltene eller forsøges klæbet til pavillionstænger.

Normalt vil man smide pap til genbrug, men Marie fortæller, hvordan Dropbucket fremstilles af genbrugspap i sidste fase:

Altså pap hvor fibrene er så ødelagte, at de ikke længere kan genbruges. Og så skal de jo alligevel bare smides ud.

Lejrene adopterer skraldespanden

På Roskilde Festival fornemmer de tre studerende bag spanden, at folk egentligt gerne vil smide skrald ud og holde rent, de vil bare helst ikke anstrenge sig unødigt for at gøre det.

- Det skal være rigtigt nemt, vurderer Heiða.

De tre fortæller, hvordan folk nærmest har fået et forhold til 'deres' skraldespand. Når man går rundt i campingområdet, ses det også flere steder, at den traditionelle kreds af campingstole er blevet udvidet med én - det nye lejrmedlem i pap. Og det er helt perfekt, konstaterer Marie.

- Den er jo egentligt temmelig nem at ødelægge, derfor er det godt, at folk nærmest får et personligt forhold til dem.

Lejrene adopterer skraldespanden

Jeg fandt hurtigt en lejr med en Dropbucket - med isat rød skraldesæk. Sarah og Trine fra lejren fortalte, hvordan de var vældigt begejstrede for skraldeløsningen.

- Vi er meget glade for den, fortæller Sarah, om skraldespanden som de netop har hentet, idet den de fik udleveret i går blev stjålet i løbet af natten.

- Man kan sidde og kaste med skraldet, og der er altså væsentligt større chance for at ramme en spand, end en affaldssæk der hænger eller bare ligger, supplerer Trine.

Trine og Sarah og deres nye ven ... (Foto: © Kristina Linde Hansen, DR Videnskab)

Rent håb for fremtiden

Roskilde Festival har været positiv over for projektet, og sagt ifølge de tre opfindere, at man gerne vil have DropBuckets med igen næste år, hvis forsøget går godt.

Om alt går vel, er der altså god mulighed for, at Roskilde om få år bliver en renere (og tørrere) festival.