Vi er godt på vej til bæredygtighed

Der er stor optimisme i København på en europæisk konference om biomasse.

Halm er en vigtig biomasse, som kan omdannes til bioethanol. Danmark er blandt de førende lande i verden inden for forskning i bioethanol.

Oftest hører man triste klimanyheder, der varsler en sort fremtid for Jorden og os mennesker. Men stikker man hovedet inden for i Bella Center i København i denne uge, så blæser der lidt andre vinde.

København er vært for en stor international biomasse-konference med flere end 1300 deltagere fra 65 lande.

Konferencen European Biomass Konference and Exhibition finder sted for 21. gang. Den har aldrig tidligere været så stor som nu.

Biomassen har udviklet sig

Biomasse handler ikke længere blot om at brænde det af. Det handler i dag også om at lave kemikalier, brændsler med mere.

Og forskningen er rykket ud af laboratoriet til store anlæg, der kører i det man forskningsmæssigt kalder 'stor skala', hvor man i princippet kan gå i gang med en egentlig produktion.

Derfor kan man på konferencen også blive klogere på biomasseforsyning, bæredygtighed og teknologi og rustfrit stål - altså anlæg.

Det siger professor Claus Felby fra Skov & Landskab på det naturvidenskabelige fakultet Science ved Københavns Universitet.

Teknologien er klar - og vi er det næsten

Mange talere var mandag inde på, at der er positivt nyt fra branchen udi vedvarende energi.

Claus Felby er heller ikke i tvivl om, at vi er på vej til meget mere bæredygtighed, for teknologien er der.

- Vi begynder at have en fornemmelse af, hvordan man skal have det her system til at fungere og få biomassen ind og bruge den på en fornuftig måde, så man samtidig kan lave mad og minimere miljøbelastningen, siger Claus Felby til dr.dk/viden.

Den endelige energi-løsning?

Science på Københavns Universitet er selv dybt involveret i bioethanol-produktionen af halm på DONG's Inbicon-anlæg i Kalundborg.

Og på onsdag skal Felby holde foredrag - om 10 millioner tons-planen, der handler om mulighederne for at øge en dansk produktion af bæredygtig biomasse til bioraffinaderier.

- Selvfølgelig har du ikke den endelige løsning på alting, og der er ikke noget, der fuldstændig perfekt, men du har retningen, og du ved, hvilken vej du skal gå, siger han.

Parløb mellem teknologi, biologi og regulering

Han forklarer, at udviklingen skyldes et parløb mellem den teknologiske udvikling, biologien og reguleringen, hvor EU-landene er de første, der er på banen og virkelig prøver at få sat rammerne for, hvad bioenergi og bæredygtighed vil sige.

- Man kan altid diskutere, om det er godt eller mindre skidt, men det går i den rigtige retning, siger Claus Felby.

Han mener, at det nu er op til politikerne at sørge for, at vi kommer nærmere bæredygtigheden.

Ministeren vil også have handling

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard er sådan set klar. På konferencen fortalte han, at rammerne skal lægges i EU, så der ikke er 27 forskellige opfattelser af, hvad der er godt og skidt.

- For ikke al biomasse er god. Ikke al biomasse har samme potentiale. Vi er nødt til at garantere forbrugerne, at der er tale om grøn og bæredygtig biomasse, siger Martin Lidegaard.

Blandt andet skal der sættes kriterier op for biomasse, så man ikke bruger mad som biomasse - altså 1. generations-biobrændstoffer, fastslog ministeren.