Vores brug af palmeolie truer dyr og regnskov

Ny dansk forskning fortæller, at Danmarks import af palmeolie fra Sydøstasien er med til at true sjældne dyrearter som tigre, elefanter, næsehorn og urangutanger. WWF ønsker mærkningsordning.

Hvis man fælder regnskov for at lave olieplantager, kan produktionen af palmeolie true sjældne dyrearter som tigre, elefanter, næsehorn og urangutanger.

Gå en tur i supermarkedet, og tag et kig på indholdsdeklarationerne på fødevarer og rengøringsmidler. Hvis der står, at varen indeholder vegetabilsk olie, så er der højst sandsynlig tale om palmeolie.

Danmark importerer årligt mere end 150.000 ton palmeolie.

Og det kan være et stort problem, fortæller en ny dansk rapport fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.

Olieplantage i stedet for regnskov?

Spørgsmålet er nemlig, om palmeolien stammer fra plantager, hvor der tidligere lå regnskov.

Hvis den gør, kan produktionen have store negative konsekvenser for naturen og true sjældne dyrearter som tigre, elefanter, næsehorn og urangutanger, siger John Hermansen fra Aarhus Universitet.

- Efterspørgslen på palmeolie er stærkt stigende, og det har medført, at store naturområder i primært Malaysia og Indonesien er blevet forvandlet til monokulturer med oliepalmer. Til stor skade for biodiversiteten, siger John Hermansen.

WWF: 80 procent af olien kommer derfra

Ifølge tal fra WWF, Verdensnaturfonden, så kommer omkring 80 procent af verdens palmeolie fra Sydøstasien, og hovedsageligt Malaysia og Indonesien.

WWF er dybt involveret i arbejdet med at beskytte regnskoven af hensyn til klimaet - CO2-udledningen - og dyr og planter.

WWF: Supermarkedskæder må følge trop

Nu hæfter WWF sig ved, at vigtige aktører inden for dansk landbrug nu vil certificere produktionen af sojabønner fra Sydamerika, som sker på bekostning af klimaet, dyr og planter og menneskers sundhed.

Det omtaler den nye danske rapport også. Læs mere her

Nu håber, WWF supermarkedskæderne følger op på det positive signal fra landbruget:

- Vi skal have sikkerhed for, når vi køber palmeolie, så stod der ikke en regnskov for et øjeblik siden på det område, hvor olieplantagen nu ligger, siger generalsekretær Gitte Seeberg fra WWF til dr.dk/viden.

Langt fremme i Storbritannien

WWF vil have, at man finder andre arealer til produktion af palmeolie end områder, hvor man skal fælde regnskov først.

Det kan ske gennem certificering - altså en mærkningsordning, ligesom man lægger op til i forhold til sojabønner.

Gitte Seeberg peger på supermarkedskæderne i Storbritannien.

- Alle supermarkedskæder har en politik, en ambition eller en målsætning for palmeolie, siger hun.