Forskere skal undersøge om nanopartikler i slik er farligt

Danske forskere skal undersøge om nanopartikler i fødevarer skader helbredet.

De to e-numre E153 og E171 kan bruges til at farve henholdsvis lakrids sort og salatdressing hvid og begge indeholder nanopartikler.

Lakrids og skolekridt er noget af det slik, der kan indeholde nanopartikler, og man ved allerede, at nanopartikler er skadelige, når man indånder dem.

Derfor er der interesse for at undersøge virkningen, når man spiser dem. Danske forskere skal derfor undersøge, hvad partiklerne gør ved vores kroppe.

Farvestof med nano

De to e-numre E153 og E171 kan bruges til at farve henholdsvis lakrids sort og salatdressing hvid.

Der er langt fra sort til hvid, men de to tilsætningsstoffer har en ting til fælles: De indeholder begge nanopartikler.

Forskere fra Københavns Universitet skal nu undersøge, om nanopartikler i slik og andre madvarer skader for eksempel blodkredsløbet og dermed hjertet, skriver Videnskab.dk.

- Vi har lavet nogle dyreforsøg, som peger på, at når man indtager nogle typer nanopartikler, så kan de lave skader i leveren, lungerne og kredsløbet, siger professor i miljømedicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Steffen Loft.

Kan optages i tarmen

Han fortæller, at hele kroppen reagerer voldsommere, når partiklerne kommer ned i maven, hvor det ved luftforurening hovedsageligt er lungerne, det går ud over.

- Den lille størrelse og den store overflade gør, at de både optages forholdsvis nemt i overflader som tarmen eller huden, siger Steffen Loft.

Nano snyder immunforsvaret

Og nanopartiklerne sætter immunsystemet i alarmberedskab.

- Vores immunceller reagerer på dem og begynder at spise løs af dem og starter dermed sådan en betændelsestilstand i kroppen, siger Steffen Loft.

Forskerne skal blandt andet bruge en særlig laserteknik til at undersøge virkningen af de forskellige nanopartikler i kroppen.