Den knapt et kilo lette drone har fløjet hen over den grønlandske Russel-gletscher ved Kangerlussuaq forår og efterår. Det var som en del af det konsulentarbejde på Grønland, som ingeniørvirksomheden COWI lavede sidste år.
Formålet var at afdække om udstyret kunne fungere under arktiske forhold.
Droneoperatøren er miljøingeniør i det rådgivende ingeniørfirma, COWI, Stephan Mølvig.
Inden dronen bliver sendt af sted, har han forudprogrammeret den.
- Før hver flyvning programmerer jeg dronen til at flyve i en bestemt rute i en given højde. Efter opsendelsen klarer dronen selv resten, forklarer han til DR Vejret.
Magisk software
Dronen – med det indbyggede digitalkamera - har strøm til ca. en halv time, vender tilbage og bliver sendt af igen af sted.
Efter hver flyvning henter droneoperatøren loggen ud af den og parrer den med billeder, som kameraet i dronen har taget.
- Magien ligger i den senere databehandling, hvor log og tusindvis af fotos via avanceret software” limes sammen” til een nøjagtig 3D-model.
Beregner forsvunden is
Med optagelsen fra Russell-gletscheren er det muligt at beregne, hvor meget terrænet har ændret sig fra forår til efterår. På den måde kan forskere estimere, hvor meget is der forsvinder hen over en periode.
Stephan Mølvig og COWIs drone har været med til at give overblik over flere naturområder både i Grønland og herhjemme.
Hos DMI har Den grønlandske istjeneste også testet dronen til at lokalisere mindre isskosser ved Qoroq-fjorden. Efter den test sagde Jens Jakobsen fra Den Grønlandske Istjeneste ved DMI:
- På billeder taget af en drone er vi i stand til at se de små isskosser, som vi hverken kan se på satellitbilleder og hyppigt heller ikke på en skibsradar.
Flere opgaver venter Stephan Mølvig. Blandt andet kortlægning af åsystemer i Nordsjælland og vådområder på Nordfyn.