Først kæmpede de mod præsident Bashar al-Assads styre. Mod fængslinger, tortur og overgreb fra de frygtede sikkerhedsstyrker. Nu må de også kæmpe imod al-Qaeda.
- De kan dræbe, hvem de vil. De dræbte min gode ven doktor Mohamed Abyad på grund af hans frisindede ideer, og de truer også mig, siger 'Rania', en ung aktivist fra storbyen Aleppo, som dr.dk møder tæt på den syriske grænse i det sydlige Tyrkiet.
Hun vil ikke have sit rigtige navn frem, da hun snart skal tilbage til sin hjemby Aleppo i Syrien. Gruppen, hun taler om, er den al-Qaeda-relaterede gruppe Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (ISIL), som på få måneder er blevet en magtfaktor i Syrien.
Henrettet på åben gade
Gruppen består af hærdede jihadister, hvoraf flere har deltaget i krigen i Irak, og krigerne har den seneste tid indtaget adskillige byer i Syrien. Flere gange har de været i ildkamp mod andre, mere moderate oprørsgrupper.
I Ranias hjemby Aleppo beskyldes gruppen blandt andet for at have henrettet en 15-årig dreng på åben gade. Hans forbrydelse var, at han kom med en sjov bemærkning om profeten Muhammed. Ranias ven, lægen Mohammed Abyad, blev ifølge hende og flere oppositionsgrupper dræbt, fordi han arbejdede for en vestlig nødhjælpsorganisation, og fordi han var fortaler for en sekulær stat.
- De truer alle, som aktivt kæmper for en civil eller sekulær stat. Min situation er ekstra vanskelig, fordi jeg er kvinde og går uden slør, og fordi jeg tilhører et shiamuslimsk mindretal, ismailitterne, i Syrien. I begyndelsen af revolutionen var det intet problem, men efter at ekstremisterne er kommet til, er det blevet meget farligt. De er imod alle, der tænker anderledes end dem selv, siger hun.
Kæmper for streng sharia-lov
Hendes historie bekræftes af aktivister fra andre byer i Syrien. De fortæller, hvordan Den Islamiske Stat har arresteret demokrati-aktivister i mange af de oprørskontrollerede byer, og hvordan gruppen forsøger at indføre streng sharialov, hvor den vinder frem.
- Styrets soldater er væk, men specielt den seneste tid har vi i stedet oplevet problemer med 'Daesh'. De truer aktivister, som ikke arbejder for deres ide om en islamisk stat, siger Ahmad fra byen al-Bab i det nordlige Syrien og bruger et arabisk øgenavn for ISIL, som gruppen selv finder fornærmende.
Den Islamiske Stat i Irak og Levanten menes at bestå af omkring 8.000 krigere. Et lille tal i forhold til oprørernes samlede antal i Syrien, som menes at være over 100.000.
Vinder frem med våben og nødhjælp
Al-Qaeda-krigerne er dog ifølge aktivisterne ofte bedre bevæbnede og har flere penge end andre oprørsgrupper.
- De får penge fra støtter uden for Syrien, så de har gode våben og uddeler masser af nødhjælp. Det gør, at mange fattige syrere går til dem for at få hjælp, fordi de kan lønne folk eller give dem mad. Så derfor støtter nogle indbyggere dem og vil gerne kæmpe for dem, siger aktivisten Ahmed.
Al-Qaedas fremmarch bekymrer også den berømte syriske aktivist Suhair Atassi. Hun har i årevis kæmpet for demokrati og menneskerettigheder i Syrien, og hun blev arresteret af de syriske myndigheder i begyndelsen af opstanden. I dag bor hun i Tyrkiet og er det højest placerede kvindelige medlem i den syriske oppositionskoalition.
- I dag er vi i oppositionen nødt til at kæmpe to slag. Et mod Assads styre, som jeg også regner for et terror-styre, og så det andet mod de ekstremistiske grupper, som er kommet udefra, og som ikke hører til i Syrien. Men det internationale samfund har intet gjort for at skabe sikkerhed for det syriske folk, og så kan sådanne grupper vinde frem, siger Suheir Atassi til dr.dk.
Aktivist: Jeg fortsætter kampen
Tæt ved den syriske grænse mødes den unge kvindelige aktivist Rania med andre aktivister på et center, hvor de udveksler erfaringer og lægger planer for fremtidens Syrien. De seneste år har hun arrangeret demonstrationer i Aleppo, hun har lavet graffiti mod Assads styre, og hun har uddelt løbesedler om demokrati og menneskerettigheder til både civile indbyggere og bevæbnede grupper i byen.
Selvom hun nu ikke alene trues af bomber og granater, men også af al-Qaeda, har hun tænkt sig at fortsætte.
- Det syriske folk er af natur ikke ekstremister, og de vil vælge et demokratisk styre i sidste ende, det er jeg sikker på. Jeg tror på folket, og jeg har hverken mistet min ideologi eller håbet. Jeg mener, at hvis man som aktivist kan gøre noget, så skal man gøre det.