Det var bankernes jagt efter hurtige penge og bankfolkenes lukrative bonusordninger, som var med til at fremkalde den globale finanskrise, som er hovedårsagen til den økonomiske krise.
Og det er skatteborgerne, som har betalt de mange milliarder, det efterfølgende har kostet at redde banker, som havnede i økonomisk uføre, da spekulationsboblen bristede.
Derfor er det også ret og rimeligt, at bankerne nu skal være med til at betale tilbage for de skader, de har været med til at forvolde, lyder en del af Europa-Kommissionens argumentation for i dag at foreslå en EU-skat på finansielle transaktioner. Forslaget ventes vedtaget på Kommissionens møde i Strasbourg i dag.
Forslaget er endnu ikke offentligt, men DR har læst forslaget og heraf fremgår det, at det frem for alt er enhver form for handel med værdipapirer, som Kommissionen vil beskatte.
Det vil sige, at når for eksempel en aktie købes og sælges, så skal der betales en skat af aktiens værdi. Hvor høj, skatten skal være, afgøres først inde på selve mødet mellem kommissærerne. Men kilder i Europa-Kommissionen fortæller, at en skat på 0,01 procent har været nævnt.
Et halvt EU-budget
Kommissionen ventes at foreslå, at den skat, som opkræves, skal havne direkte i EU-kassen. Det vil kunne dække op imod halvdelen af EU's budget.
Den tanke vil dog næppe være populær hos EU-landenes finansministre. Her er skatten kontroversiel. Lande som Storbritannien og Sverige er imod. Men andre lande med Frankrig og Tyskland i spidsen er for. Det har både den franske præsident, Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansler, Angela Merkel argumenteret for.
Fælles er dog, at fortalerne for skatten ønsker, at pengene skal havne i statskasserne - ikke i EU-kassen.
Der er flere årsager til, at forslaget om EU-skatten kommer nu. Europa-Kommissionen bruger godt nok diplomatiske vendinger, men efterlader alligevel ikke nogen tvivl om, hvorfor forslaget om en skat på finansielle transaktioner kommer nu.
Europas banker har kæmpet hårdt mod en sådan skat, da de frygter, at handel med værdipapirer blot vil flytte uden for Europa til lande, hvor der ikke er nogen skat. Men en sådan frygt afviser Europa-Kommissionen i sit forslag.