EU sætter gang i smugler-mission

En EU-mission i tre faser, der skal tackle menneskesmuglere, er blevet godkendt på EU-udenrigsministermøde.

Missionen kommer i kølvandet på en stor drukneulykke i Middelhavet i april, hvor omkring 800 mennesker mistede livet. Herefter blev migration for alvor sat øverst på den europæiske dagsorden. (Foto: © AFP / GUARDIA COSTIERA, Scanpix)

Nu kan EU sætte ind over for de menneskesmuglere, der hvert år sender tusindvis af migranter på den farefulde færd tværs over Middelhavet mod Europas grænser i faldefærdige både.

EUs udenrigsministre har nemlig mandag godkendt en plan for en EU-mission i Middelhavet på et møde i Luxembourg. Beslutningen er af formel karakter, da en principbeslutning allerede blev truffet fredag.

- Det er formentlig første gang, at Den Europæiske Union tager migration så seriøst så hurtigt, siger EUs udenrigschef Federica Mogherini på et pressemøde.

Første fase af operationen, som er delt ind i tre faser, bliver sat i værk inden for de kommende dage, fortæller udenrigschefen.

Informationer om netværk

Fase et bliver at indsamle information om smuglernes aktiviteter og netværk og overvåge Middelhavet.

Men der er stadig lang vej før, at EU kan forsøge at finde og ødelægge smuglernes fartøjer, som har været meget diskuteret i forbindelse med en mission og er en del af de næste faser af operationen.

Det kræver nemlig et FN-mandat, som EU ikke har endnu.

Missionen kommer i kølvandet på en stor drukneulykke i Middelhavet i april, hvor omkring 800 mennesker mistede livet. Herefter blev migration for alvor sat øverst på den europæiske dagsorden.

VIDEO Helt tæt på: 384 bådflygtninge reddes midt på Middelhavet. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55797cf3a11f9f0ca4cd2646

Del af større strategi

EU-præsident Donald Tusk indkaldte til et ekstraordinært topmøde i dagene efter katastrofen. Her diskuterede EUs stats- og regeringschefer, hvilke tiltag der skulle sættes i værk for løse problemet med de migranter, der drukner i Middelhavet.

De bad samtidig Mogherini om at undersøge muligheden for en mission, der blandt andet kunne finde og destruere menneskesmuglernes både.

Mogherini understreger, at missionen blot er en del af en større migrationsstrategi.

- Fordi når disse desperate mennesker banker på vores dør, kan vi ikke undgå spørgsmålet om, hvordan vi byder dem velkommen i Europa, siger hun.

Migration er også på dagsordenen, når EUs stats- og regeringschefer mødes til topmøde torsdag og fredag.

/ritzau/

  • 200 flygtninge fra især Sudan og Eritrea har overnattet på en klippestrand, da de blev fanget mellem Italien og Frankrig. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • En gruppe flygtninge står samlet på klippestranden ved Saint Ludovic-grænsen mellem Ventimiglia i Italien og Menton i Frankrig. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • De 200 flygtninge forsøgte at krydse grænsen til Frankrig, men de blev stoppet af italiensk politi og franske politisoldater. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • Ifølge Dublin-konventionen, som EU-landene skal følge, skal flygtninges asyl-sag behandles i det land, hvor de først bliver registreret. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • Flygtningene har lagt deres våde tøj til tørre på de klipper, hvor de lige nu er fanget. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • Den italienske premierminister, Matteo Renzi, vil have reglerne for flygtninge ændret. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • Italienske politikere har længe klaget over, at de skal tage ansvar for flygtningene. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • På den anden side af Saint Ludovic-grænsen i Frankrig, kritiserer indenrigsminister Bernard Cazeneuve Italien for ikke at leve op til kravet fra EU. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • 'Dublin-reglerne skal respekteres. Når migranter kommer i Frankrig, efter de har været i Italien og er registreret der, gælder de europæiske regler. Det betyder, at de skal sendes retur til Italien,' siger minister Bernard Cazeneuve til den franske tv-station BFM TV. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • Mens franske og italienske politikere diskuterer ansvar, sidder de 200 afrikanske flygtninge tilbage på klipperne. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • På klipperne står en lille gruppe mennesker ved et skilt med teksten 'Politisk svar fra EU.' (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • Ifølge det franske indenrigsministerium er næsten 15.000 migranter sendt tilbage over grænsen i 2014. Det antal er steget i løbet af 2015, skriver nyhedsbureauet Reuters. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • En af de 200 flygtninge sidder med et nødhjælps-tæppe om sig på stranden ved grænseovergangen. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
  • En af flygtningene har skrevet 'Vær sød at åbne vejen' på sin t-shirt. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
1 / 14