Charleston i sorg: Massiv menneskejagt efter massemord i kirke

- Han er en meget farlig mand, siger Charlestons politi torsdag morgen.

I den amerikanske delstat South Carolina er klokken 3 om natten. Men gaderne i byen Charleston er fulde af travle FBI-agenter og politibiler, der kravler langs fortovene. (Foto: © Richard Ellis, Getty Images)

I den amerikanske delstat South Carolina er klokken 3 om natten. Men i byen Charleston er gaderne fulde af travle FBI-agenter og politibiler, der kravler langs fortovene.

Over gaderne kan man høre helikopternes rotorblade blafre.

Netop nu har myndighederne gang i en massiv menneskejagt efter den mand, der onsdag aften kort efter klokken 21 lokal tid brød ind i en metodistkirke i byen Charleston og skød løs.

- Han er en meget farlig mand. Vi bruger alle ressourcer på at finde ham, siger chefen for Charlestons politi Greg Mullen.

Flere skudramte kan dø for daggry

Gaderne i Charleston er fulde af travle FBI-agenter og politibiler, der kravler langs fortovene. (Foto: © Richard Ellis, Scanpix)

Mindst ni er blevet skudt. Otte af dem døde i kirken, mens én kom frem til hospitalet, men ikke stod til at redde.

Hvor mange, der derudover er ramt af skud, og hvor alvorlig deres tilstand er, svarede politiet ikke på ved pressemødet for kort tid siden.

I stedet bad de borgerne om hjælp.

- De har en god beskrivelse af manden og ved derfor nogenlunde, hvem de leder efter. Men som timerne går, bliver det sværere og sværere at fange ham, siger BBC's journalist i USA.

Gerningsmanden beskrives som cirka 21 år og hvid, slank og nybarberet. Han bar en grå sweatshirt, jeans og Timberland støvler.

Stemplet som en 'hadforbrydelse'

Skudepisoden er fra start blevet kaldt en hadforbrydelse.

- Og nu hvor det kaldes en hadforbrydelse kan det lokale politi modtage assistance fra FBI, forklarer BBC's journalist i USA.

Faktisk har FBI allerede anholdt en mand - og løsladt ham igen. Det var en lokal fotograf, men da han passede med signalementet, tog man ingen chancer.

- Politiet gjorde bare deres arbejde, sagde han efter sin løsladelse.

Gaderne i Charleston er fulde af travle FBI-agenter og politibiler, der kravler langs fortovene. (Foto: © Randall Hill, Scanpix)

Clinton var der kort før skyderi

Metodistkirken er en af de ældste i USA og har spillet en afgørende rolle i kampen for borgerrettigheder for den sorte befolkning i USA.

Martin Luther King besøgte den i 1962, kan man se på kirkens hjemmeside.

Ganske kort før skyderiet var der endda besøg af en tidligere førstedame og nu kandidat til at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Gaderne i Charleston er fulde af travle FBI-agenter og politibiler, der kravler langs fortovene. (Foto: © The Washington Post, Getty Images)

Onsdag eftermiddag besøgte Hillary Clinton nemlig pastor Clementa Pinckney, der udover sin kirkelige gerning sad i delstatens senat.

Pastor Pinckney er en af døde - og det eneste offer, der er navngivet.

- Det er en ubeskrivelig tragedie

Det er nu seks timer siden, at i hvert fald ni mennesker blev mejet ned i deres kirke, mens de sammen studerede bibelen.

Som mange gør det over hele USA.

Derfor har Charlestons borgmester Joe Riley lovet at fange "denne forfærdelige person" efter han mødte de efterladte og kaldte det "hjerteskærende".

- Det er en ubeskrivelig tragedie. Den mest nedrige handling man kan forestille sig, siger borgmester Joe Riley.

Mens han sagde det ved et pressemøde kort før klokken 9 dansk tid, ankom flere agenter og betjente i skudsikre veste.

Andre steder bad folk i stille forsamlinger.

Alle steder i Charlestons gader ser man ud til at holde vejret.

Gaderne i Charleston er fulde af travle FBI-agenter og politibiler, der kravler langs fortovene. (Foto: © Randall Hill, Scanpix)