DR's korrespondent: G7 klima-aftale er afgørende for verdens klima

Hvis FN's klimatopmøde i Paris til december skal ende med en aftale, skal verdens mest magfulde nationer forpligte sig. Og det har de gjort i dag.

G7-topmøde i Bayern, Tyskland. (Foto: © Peter Kneffel, Scanpix)

I Tyskland er lederne fra verdens syv førende industrilande i G7 blevet enige om tre mål for en klimaaftale ved FN-topmøde i Paris til december.

Og den er "afgørende" for verdens klima, mener DR's korrespondent Ole Ryborg, der følger topmødet tæt i Bayern.

- Hvis der overhovedet skal komme en klimaaftale ud af topmødet i Paris, kræver det at verdens syv førende undustrimagter er parate til at forpligte sig. Og det har de gjort i dag, siger han.

Verdens førende har forpligtet sig

Som det mest centrale for den kommende klimaaftale har G7 bestemt sig for, at den globale opvarmning kun må stige med to grader - sammenlignet med før industrialiseringen.

Derudover skal brugen af fossile brændstoffer standses.

Og sidst men ikke mindst har de besluttet at binde sig til at bruge 700 milliarder kroner om året fra 2020 på en klimafond. Den skal støtte verdens fattigste lande i at bidrage til kampen mod den globale opvarmning.

- Og det er den anden årsag til, at den er afgørende, siger Ole Ryborg.

- Hvis man skal have de andre lande med i sådan en aftale, skal der gives penge til verdens fattigste lande, så de også kan komme i gang med nogle af de ting, der skal til for at redde verdens klima, forklarer DR's korrespondent.

Frygter gentagelse af København

Både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, frygter en gentagelse af klimatopmødet i København i 2009.

Mødet i København endte i opløsning og er blevet opfattet som et tilbageslag for forsøget på at bekæmpe den globale opvarmning.

De største problemer med at sætte en grænse på to graders opvarmning får den amerikanske præsident, Barack Obama.

Obama har Kongressen mod sig

Obama står nemlig over for et fjendtligt kongresflertal af republikanere, som for manges vedkommende nægter, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

G7 består af USA, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Italien, Canada og Japan.

Gruppen er den gamle G8 uden Rusland, som blev ekskluderet, efter stormagten mod øst i marts 2014 annekterede halvøen Krim fra Ukraine.