Politikere: En ære at være på Ruslands sorte liste

Flere af de 89 personer, der ikke er velkomne i Rusland, trækker på skuldrene over "russisk dumhed." EU kræver en forklaring.

Den svenske EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt siger, at hendes optræden på Ruslands sorte liste ikke ændrer hendes engagement i Ukraine. Tværtimod motiverer det hende til at fortsætte. (Foto: © JONAS EKSTROMER, Scanpix)

- Jeg er mere stolt end skræmt, og dette motiverer mig blot yderligere til at fortsætte. Hvis Kreml tager mig og mine kolleger alvorligt, betyder det, at vi gør vores job ordentligt, siger den svenske EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt ifølge AFP.

Hun er en blandt de i alt 89 europæiske politikere, diplomater og militærpersoner, der optræder på en russisk liste over personer, der ikke er velkomne i Rusland.

https://twitter.com/AnnaMariaCB/status/604384317142355968

Den tidligere tjekkiske udenrigsminister Karel Schwarzenberg er også beæret.

- Da jeg så de andre navne på listen, fandt jeg ud af, at jeg var medlem af en meget prominent klub. For mig er det en ære, siger den 77-årige aristokrat, der er kendt for sin kritik af Ruslands Ukraine-politik, til nyhedsbureauet CTK.

Også fire franskmænd er med i klubben. Blandt andre den tidligere EU-parlamentariker Daniel Cohn-Bendit, der finder dette "meget morsomt".

- Det er typisk Putins regime. Det havde været virkelig trist, hvis Putin anså mig for at være sin ven, siger han til Reuters.

Per Stig Møller: Sådan skaber man ikke dialog

I Danmark er den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller en af de i alt fire danskere på listen, der nægtes visum til Rusland, hvilket han ser som et udtryk for ”gammel russisk dumhed.”

- Hvis Rusland gerne vil i dialog med Vesten og med EU-landene, skulle de hellere invitere os ind i stedet for at spærre os ude, siger han til Politiken.

En anden tidligere konservativ udenrigsminister, Lene Espersen, er noget forundret over at være non grata i Rusland. I Politiken kalder hun det "besynderligt" og "underholdende," eftersom hun forlod dansk politik sidste år.

- Men først og fremmest er det et udtryk for, at Rusland ikke tåler kritik, og for, at de vil lægge låg på den berettigede diskussion om Ruslands rolle og freden i Europa, siger Lene Espersen til Politiken.

EU: Giv os en forklaring

Listen er angiveligt landets modsvar til EU’s sanktioner mod Rusland i kølvandet på annekteringen af Krim-halvøen og konflikten i det østlige Ukraine.

Men den præcise årsag til, at det netop er disse 89 europæere, der ikke er velkomne i Rusland, fremgår ikke.

EU kalder derfor Ruslands sorte liste for ”totalt tilfældig og helt uberettiget”, skriver BBC.

- Især fordi der ikke følger nogen forklaring med, hedder det i en udtalelse fra EU.

UK: Vi dropper ikke sanktioner

Også det britiske udenrigsministerium savner en forklaring.

- Russerne har ikke fremlagt noget retsligt grundlag for listen eller for navnene på den, lyder det ifølge BBC fra ministeriet, der også afviser, at listen vil have nogen effekt.

- Hvis Rusland tror, at dette vil få EU til at ændre holdning til sanktionerne, tager de fejl.

Holland accepterer ikke forbud

Rusland har af uvisse årsager anmodet EU-landene om ikke at offentliggøre navnene på listen, men har udleveret listen til en række EU-landes ambassader i Moskva.

Den tidligere britiske udenrigsminister Malcolm Rifkind, der også er uønsket i Rusland, siger til AFP, at ”han har læst om listen i medierne, men ikke hørt et ord fra russerne selv.”

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, siger, at listen er blevet delt med EU-diplomater, og at tre hollandske politikere står på den. Han siger også, at Holland ikke vil rette sig efter forbuddet, da det ”ikke er baseret på international lov."

Listen omfatter også politikere, diplomater og militærpersoner fra Polen, Letland, Litauen, Estland, Finland, Rumænien, Bulgarien og Spanien.