Græsk krise dominerer topmøde - hver dag lukker 59 virksomheder

Grækenland stjæler billedet på topmøde med en helt anden dagsorden. Deadline for gæld truer.

Grækenland og EU's flag side om side i den græske hovedstad Athen. (Foto: © ANGELOS TZORTZINIS, Scanpix)

Hovedparten af EU's stats- og regeringsledere samles i dag i Letlands hovedstad Riga for at møde seks lande i unionens østlige partnerskab.

Men meget tyder på, at krisen i Grækenland endnu engang kommer til at stjæle opmærksomheden - selvom den slet ikke er på dagsordenen.

I mere end 100 dage har Grækenlands venstreorienterede regering forhandlet med eurolandene om en ny aftale for håndteringen af den voldsomme græske gæld.

Forhandlingerne går meget langsomt, og det er dyrt for Grækenland. For usikkerheden om Grækenlands økonomiske fremtid betyder, at 613 job forsvinder og 59 virksomheder lukker i Grækenland - hver dag. Det viser tal fra den græske handelsorganisation NCHC, skriver Greek Reporter

Dertil kommer, at 95 procent af dem, som forsøger at låne penge i en græsk bank, i øjeblikket får afslag.

Dårlig talefod

Alligevel er det småt med fremskridt i forhandlingerne, selvom det haster: 5. juni skal grækerne betale et afdrag på 2,2 milliarder kroner på et lån fra Den Internationale Valutafond IMF - penge, som Grækenland åbent siger, at man ikke har.

- Den græske finansminister Yanis Varoufakis, som i første omgang stod for forhandlingerne, har været på meget dårlig talefod med sine kolleger, fortæller EU-korrespondent i DR Ole Ryborg.

Intern uro i Grækenlands ledende regeringsparti Syriza har efterfølgende betydet, at græske embedsmænd, som skulle lave forhandlingsoplæg, har været låst.

- Det står stille. Det virker ikke som om, at grækerne er parate til at flytte sig, og det er eurolandene heller ikke. Grækenland har lige netop penge til at udbetale løn 1. juni. Men hvis man ikke finder penge til IMF inden 5. juni, så er man bankerot, siger Ole Ryborg.  

Hemmelig optagelse 

Forhandlingsklimaet er næppe blevet bedre, efter Yanis Varoufakis i et stort interview med New York Times fortæller, at han i hemmelighed har optaget et møde mellem EU-finansministre i april.

Varoufakis har efterfølgende lovet at holde optagelsen for sig selv, skriver avisen Kathimerini men afsløringen skaber betydelig opmærksomhed i Tyskland, hvor mange har et særdeles anstrengt forhold til den græske finansminister.

https://twitter.com/WELT_News/status/601290341036077056

Merkel som borddame

Ved topmødet i Riga er det dog regeringsleder Alexis Tsipras, som repræsenterer Grækenland.

Ole Ryborg forventer, at Tsipras vil forsøge at forklare sine EU-kollegaer, at han har problemer med at skaffe opbakning til økonomiske reformer i sit eget parti. Det betyder, at han hverken kan acceptere at skære i løn eller pensioner til offentligt ansatte. Til gengæld arbejder man på et forslag om at indføre to slags moms.

-  Men eurolandene er ikke overbevist om, at det vil fungere i praksis. Men Tsipras vil forklare, at hvis de andre lande stiller for mange krav, så kan han ikke få flertal i parlamentet - og så ender det med valg eller en folkeafstemning, siger korrespondenten.